Đokovićevi rekordi za sva vremena

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 11:53

Đokovićevi rekordi za sva vremena

Novak Đoković je već uveliko u "trci" za "najvećeg svih vremena" u tenisu, a mnogi njegovi rekordi verovatno nikad neće biti nadmašeni.

Srpski teniser je u karijri osvojio ukupno 79 ATP trofeja, od čega su 17 Grend slem titule.

Nadmeće se sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Federerom za pomenutu "GOAT" krunu, ali bez obzira na nju, u osam stvari je nenadmašan.

Pre svega, Đoković je jedini igrač u Open eri koji je istovremeno bio šampion sva četiri Grend slem turnira.

Novak je 2015, osvojio Vimbldon i US Open, a potom u 2016. Australijan open i svoj za sada jedini Rolan Garos, dok je u međuvremenu trijumfovao i na Završnom mastersu.

Đoković je jedini teniser koji je osvojio "Zlatni masters", odnosno jedini je u istoriji koji je osvojio svih devet turnira Masters serij 1.000.

Primera radi, Federer i Nadal su osvojili po sedam. Švajcarcu nedostaju Monte Karlo i Rim, a Špancu Majami i Pariz.

Đoković je jedini koji je ostvario het-trik u "Sunčanom dublu", što je zajednični naziv za američke masterse iz "sunčanih" država Kalifornije (Indijan Vels) i Floride (Majami).

Srpski teniser je tri uzastopne godine od 2014. do 2016. osvajao ova dva turnira.

Novak je i prvi teniser u istoriji koji je u jednom trenutku, a to je bilo nakon osvajanja Rolan Garosa 2016. imao na ATP listi više poena nego drugi i treći igrač sveta zajedno.

Đoković je posle pariskog prvenca imao 16.950 bodova, drugi je bio Endi Mari sa 8.915, a treći Fererer sa 6.655.

Najbolji teniser sveta je 2015. ostvario još jedan rekord. U direktnom duelima je zabeležio čak 31 pobedu nad Top 10 teniserima, dobivši, između ostalih, šest puta Marija, pet puta Federera, te četiri puta Nadala.

Novak je svoju apsolutnu dominaciju teniskim terenima započeo na startu ove decenije 2011. godine kada je u roku od samo 18 nedelja i šest dana izborio plasman na Završni ATP turnir.

To je najbrže izboren nastup na Završnom mastersu, a Novak ga je izborio sa 43 uzastopne pobede.

Đoković je i rekord grend slemova sa 30 uzastopnih pobeda na četiri najveća turnira tokom 2015. i 2016.

Njegov niz je neočekivano prekinuo Amerikanac Sem Kveri u trećoj rundi Vimbldona.

Nema sumnje, 2015. je Đokovićeva "zlatna godina". U njoj je Srbin ispisao istorijske stranice i osvajanjem deset najvećih teniserkih turnira u jednoj kalendarskoj godini.

Pored svih grend slemova osim RG, Novka je trijumfovao na Indijan Velsu, u Majamiju, Monte Karlu, Rimu, Šangaju, Parizu i Završnom ATP turniru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.