Đokovićeva titula za Srbiju i BiH!

Izvor: B92, 18.Maj.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovićeva titula za Srbiju i BiH!

Novak Đoković osvojio je turnir iz Masters 1000 serije u Rimu, pošto je savladao prvog tenisera sveta Rafaela Nadala sa 4:6, 6:3, 6:3.

To je treći put u karijeri da je Novak osvojio trofej u 'večnom gradu', posle 2008. i 2011. godine.

Takođe, Đoković je došao do 44. titule u karijeri, a 19. iz Masters serije. Posle meča Novak je na kameri napisao: "Ovo je za Srbiju i Bosnu", a docrtao je i srce. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ovo je prvi Đokovićev trofej sa Borisom Bekerom u loži.

Đoković je osvojio pet od poslednjih šest turnira iz Masters serije koje je igrao, jedino je u Monte Karlu zaustavljen u polufinalu. Ujedno, pobedio je Nadala četvrti put u nizu i smanjio je na 22-17 u međusobnim okršajima.

U prvom setu vetar je smetao obojici tenisera, a Novak je na početku mnogo grešio, prevashodno po dužini, i Nadal je zasluženo stigao do duplog brejka viška (4:1).

Đoković je imao odgovor, približio se na 4:3, došao je do tri nove vezane brejk šanse, ali nekoliko grešaka i Nadalova dobra igra sprečile su preokret. Tada se videlo da je set gotov i Španac je bez problema osvojio poslednji gem na svoj servis za 6:4.

Novak je početkom drugog seta vidno digao nivo igre i počeo je više da ulazi u teren – najviše je forhendom diktirao ritam, a ritern je u potpunosti proradio. Vodio je Đoković sa 3:1 i 40:0, ali je Nadal iskoristio njegov pad koncentracije i vratio brejk.

Ipak, u šestom gemu Novak je odigrao sjajan poluvolej, jedan od odličnih poteza na mreži u ovom finalu, a zatim je napravio ključni brejk i ubrzo izjednačio u setovima.

Slično kao prošle godine na Rolan Garosu, Đoković potpuno pušta ruku početkom odlučujućeg seta, proradila je bekhend paralela i Novak je napravio brejk.

Pri rezultatu 2:0 Đoković je imao dve brejk lopte, ali Španac je zaigrao agresivnije kada je bio sateran uza zid i ’preživeo’ je taj gem.

Činilo se da će se ponoviti scenario iz Pariza kada je Nadal u šestom gemu vratio brejk, ali Novak nije tako razmišljao – i dalje se savršeno nameštao i diktirao igru forhendom, što je za posledicu imalo ribrejk za 4:3.

Tri vinera i as za 5:3, a onda izvanredni riterni u devetom gemu donose Đokoviću dve vezane meč lopte. Prvu je propustio, ali ne i drugu za veliku pobedu.

Srpski teniser imao je 46 vinera i 30 neiznuđenih grešaka, dok je Nadal upisao 15 direktnih poena i 27 grešaka.

U konkurenciji parova titulu su osvojili Nenad Zimonjić i Daniel Nestor.

Tok meča:

Prva dva gema bili su neizvesni, ali nije bilo prilika za brejk. U trećem je Novak dve loptice poslao po dužini u aut, a Nadal je došao do tri vezane brejk šanse. Đoković je odigrao fantastično naredna dva poena, i treći je bio odličan, a rešila ga je Nadalova forhend paralela – brejk i 2:1.

Rafael je u sledeća dva gema lepo miksovao udarce, Novak je grešio, što je rezultovalo novim brejkom i vođstvom 4:1.

Đoković je na pauzi između gemova bacio reket i iskalio bes, što mu je prijalo po povratku na teren. U naredna dva gema Novak je izgubio samo dva poena i smanjio na 4:3.

Novak je bio u velikom naletu, došao je do nove tri vezane brejk šanse, ali onda je stao – prvo je poslao ritern u aut, zatim je Nadal odigrao sjajan poen, da bi na trećoj Novak propustio najbolju šansu jer je napad forhendom za malo završio u autu.

Usledile su još dve Đokovićeve greške po dužini i Španac je poveo sa 5:3.

Nadal je na 5:4 servirao za set, Novak je osvojio prvi poen, drugi je izgubio zbog lošeg odskoka, a onda je Španac odigrao tri izvrsna poena i došao do vođstva – 6:4.

Đoković je dizao nivo igre i to se osetilo na početku trećeg seta – lako je dobio gem na svoj servis, a onda je sa dva izvanredna udarca došao do brejka. Na 30:30 pogodio je duboku bekhend dijagonalu, a onda je iz punog trka forhendom prošao Nadala na mreži za 2:0.

Činilo se kao da Novak kontroliše meč, vodio je sa 3:1 i 40:0, a poslednji poen dobio je servis-volejom. Međutim, malo opuštanje dovelo je Nadala do izjednačenja, a potom su usledile dve greške Novaka za brejk – 3:2.

Đokovića nije dugo držalo razočaranje ispuštenim gemom, već pravi ribrejk – na 30:30 odigrao je maestalan poluvolej, a onda je dočekao duplu grešku Nadala za 4:2.

Pri rezultatu 5:3 Đoković je servirao za set, prvi servis nije ga išao, a dva poena osvojio je sjajnim volejima iz bekhenda. Onda je na 30:30 proradio i servis, prvo je pripremio završnicu forhendom za set loptu, a onda je neodbranjivo servirao za izjednačenje u setovima – 6:3.

Odlično je Đoković započeo odlučujući set – bekhend paralelom na samu liniju došao je do dve vezane brejk lopte, a u sledećem poenu dočekao je grešku Nadala i poveo sa 1:0.

Novak je zatim imao veliku šansu da stvori možda i nedostižnu prednost, pošto je u gemu dužem od deset minuta imao dve brejk šanse. Na prvoj je Nadal odigrao sjajno, ali je na drugoj Novak dočekao drugi servis, pokušao odmah riternom da dođe do brejka, ali nije uspeo. Potom je Španac uzeo gem za 2:1.

Đoković je sledeći gem dobio bez problema, ali je popustio u šestom gemu – prvo je Španac uhvatio njegov nimalo loš pasing, zatim je promašio volej za 15:40, a Nadal sjajnim pasingom osvaja gem za 3:3.

Nije Novak očajavao, naprotiv, ostao je pribran, držao je loptu duboko u polju i naterao je Nadala na dve greške, da bi došao do 0:40. Španac je prvu spasao, ali drugu je Đoković realizovao za 4:3.

Novak je u osmom gemu odigrao savršeno, uspeo je da menja strane ispravno i Nadal nije mogao da pogodi gde sledeća loptica ide, što je rezultiralo sa tri vinera. Jedan as i bilo je 5:3.

Izvanredni riterni u devetom gemu donose Đokoviću dve vezane meč lopte. Prvu je propustio, ali ne i drugu za veliku pobedu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.