Đoković zaokružio sezonu snova

Izvor: Politika, 22.Nov.2015, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković zaokružio sezonu snova

Do četvrte uzastopne titule u Londonu i 11. u godini najveće dominacije u istoriji profesionalnog tenisa, briljantnom igrom protiv Rodžera Federera: 6:3, 6:4

Od našeg izveštača

Savršen kraj savršene godine. Novak Đoković je peti put u karijeri, četvrti uzastopno osvojio Masters, završni turnir u godini. U odlučujućem meču >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Londonu (dvorana, 7.000.000 dolara) prvi reket sveta je gotovo rutinski savladao Rodžera Federera 6:4, 6:3 za sat i 20 minuta igre. Revnširao mu se za poraz u grupi, izjednačio skor na 22:22 u međusobnim duelima i što je najvažnije doveo sebe do 11. titule u sezoni, ukupno 59 u karijeri.

Duel dva asa je bio potpuno drugačiji od onog pre sedam dana u kojem je Švajcarac dominirao. Kada je bilo najvažnije Đoković je pokazao da je bolji. Dobio je Federera u finalima grend slem turnira, na Vimbldonu i u Njujorku, u finalima turnira masters serije u Indijan Velsu i Rimu i sada, konačno, u Londonu.

Prvi set obojica su počeli nervozno. Novak je u prvom gemu stigao do brejk lopte koju nije realizovao, a onda je u narednom uspeo da spasi jednu. Prvi put je načeo Federera u trećem gemu. Stigao je do 30:40, i za razliku od početka meča ovaj put je uspeo da oduzme servis Švajcarcu. Od tog trenutka sve je išlo onako kako je želeo Đoković. Igrao je mirno na svoj servis, slao duboke loptice, dok je nervozni Federer počeo sve više da greši. Do rezultata 5:3 više nije bilo šansi za brejk. Onda je Novak još jednom napao, stigao do dve set lopte, prvu je Švajcarac spasao, ali kod druge nije bilo pomoći. Na semaforu je posle 39 minuta stajalo 6:3.

U nastavku je Novak bio još mirniji. Federer je hteo da promeni ritam. Često je pokušavao da pravi direktne poene na drugi servis našeg asa. Bez uspeha. Kao da je zaboravio da 28-godišnji Beograđanin ima najbolji drugi početni udarac na svetu. Svoj servis je Đoković sigurno čuvao i čekao priliku. Ona je došla u osmom gemu. Pri rezultatu 4:3 došao je do 0:40. Međutim, tada je Federer pokazao klasu. Pogodio je pet prvih servisa i sprečio Novaka da okonča posao.

Nije to pokolebalo Đokovića. Svoj servis je sačuvao bez izgubljenog poena, a onda je odluka pala u desetom gemu. Dve odlične razmene pripadaju srpskom asu za 0:30. Federer dobija poen posle dobrog servisa, ali onda pravi još jednu grešku za 15:40 i dve meč lopte. Prvu je spasao tako što je Đoković poslao lopticu u aut.

Bio je to samo privremeni spas. Nervozni Rodžer pravi duplu grešku za konačni trijumf Đokovića.

Tako je još jedna epizoda velikog rivalstva okončana Novakovim trijumfom. Apsolutno je zaslužio da se teniska godina završi na ovaj način, jer ovo je bila godina naubedljivije dominacije u istoriji profesionalnog tenisa. Pronašao je način ko zna koji put ove godine da u polufinalima i finalima najvećih turnira bude najbolji. Zaslužio je ono što je napisao na kameri posle meča.

– A sad na odmor...

Do 2016. godine i novih velikih pobeda.

Ovo su snovi sa početka karijere

– Ovo je savršen kraj savršene sezone. Veoma sam ponosan na sva dostignuća, koja ne bi bila moguća bez podrške najbližih i mog tima. Samo pokušavam da uživam u svakom trenutku na terenu, da se takmičim na ovakvom nivou. Kada počinjete sa tenisom sanjate da igrate ovakve turnire i da osvajate trofeje – rekao je Đoković posle meča i čestitao na odličnoj igri šestostrukom šampionu završnog turnira Rodžeru Federeru, koji će na kraju godine biti treći, prvi put iza Endija Marija. – Želim mu sjajnu sledeću sezonu, znam da možemo da igramo još velikih mečeva.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale,   Federer

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đoković peti put osvojio završni Masters

Izvor: Akter, 22.Nov.2015

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je završni Masters u Londonu, pošto je večeras u finalu savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 6:3, 6:4..Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je večeras Rodžera Federera sa 2:0 (6:3, 6:4) u setovima na završnom masters turniru u Londonu...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.