Đoković trijumfovao u Montrealu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković trijumfovao u Montrealu

MONTREAL -

Zvanično najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković trijumfovao je na turniru masters serije u Montrealu pošto je u finalu savladao Amerikanca Mardija Fiša sa 2:1 u setovima - 6:2, 3:6, 6:4.

Đoković je zabeležio 53. pobedu u 2011. godini osvojivši deveti ATP trofej, ukupno 27. u karijeri.

Srbin je ujedno ušao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u istoriju kao prvi teniser sa pet titula na turnirima masters serije u jednoj sezoni, otkako su ti turniri osnovani 1990. godine.

Turnir u Montrealu igran je za nagradni fond od 2,43 miliona dolara.

Snažan otpor Fiša

Najbolji teniser današnjice potvrdio je kvalitete koji krase vrhunske asove - pobeđuju i kada ne igraju na visokom nivou. To je bio slučaj u duelu protiv Fiša u kojem je Đoković izborio tešku, ali slatku pobedu.

Amerikanac je propisno namučio Srbina pruživši pomalo neočekivano izuzetno snažan otpor. Igrao je staloženo, strpljivo i precizno, pa je prvi reket sveta uložio mnogo napora dok ga konačno nije slomio u završnici trećeg seta.

Đoković je malo i "pomogao" Fišu, jer je bio primetno nervozan. Velika tenzija doprinela je da napravi brojne neiznuđene greške, posebno u drugom setu, a njegova igra ni približno nije bila na nivou iz prethodnih duela protiv Gaela Monfisa i Žoa-Vilfrida Conge.

Ipak, i ono što je pružio bilo je dovoljno da na kraju uzdignutih ruku napusti teren ispraćen ovacijama brojnih navijača. Fenomenalni srpski teniser još jednom je pokazao da trenutno nema premca u svetu, nastavljajući neverovatan niz pobeda ove godine i trijumfujući na devetom ATP turniru.

Prvi set Đoković je dobio bez većih problema, a odlučujuću prednost stekao je u šestom gemu, kada je na protivnički servis poveo sa 4:2. Na isti način je i završio set, a tada se činilo da sledi nova ekspresna pobeda.

Fiš je, međutim, pokazao da nije slučajno osmi na svetskoj rang listi, što je njegov najbolji plasman u karijeri. Igrajući hrabrije i pribranije "umrtvio" je Đokovićev ritam, pa je u petom gemu brejkom poveo sa 3:2. Srbin u tom delu nikako nije uspevao da se konsoliduje i Amerikanac je zasluženo dobio set za izjednačenje u meču.

Rivali, međutim, nisu uspeli da "zapale" publiku, jer su igrali "rovovski", bez efektnih poteza i spektakularnih poena. Takav odnos snaga kao da je naslućivao malu dramu u trećem odlučujućem delu meča, a tako je i bilo.

Đoković odmah na početku trećeg seta nije iskoristio tri brejk lopte za vođstvo od 1:0 i dugo se mučio dok mu to konačno nije pošlo za rukom u petom gemu za prednost od 3:2. Ovaj poen je u velikoj meri doprineo konačnom ishodu, jer je srpski teniser uspeo da ga odbrani i posle male drame konačno trijumfuje posle dva sata i 23 minuta igre.

Bila je ovo sedma pobeda Srbina nad Amerikancem u isto toliko međusobnih okršaja.

Đoković je tako potvrdio apsolutnu dominaciju u svetskom "belom sportu", a nastavio da zlatnim slovima ispisuje istoriju srpskog tenisa. Montreal će, inače, biti upamćen i po tome što su prvi put do sada među četvoricu najboljih ušla dvojica srpskih tenisera - Đoković i Janko Tipsarević.

Sledeća stanica na putu impresivnog teniskog majstora Đokovića je turnir u Sinsinatiju, koji počinje u ponedeljak.

Nole počastvovan rekordom, priznao nervozu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da je počastvovan što je postavio još jedan rekord u istoriji tog sporta, ali je priznao da je u finalu Rodžers kupa u Montrealu bio nervozniji nego inače.

Đoković je prošle noći pobedom nad Mardijem Fišom postao prvi igrač koji je u jednoj sezoni osvojio pet turnira Masters serije.

"Ulazak u istoriju je, naravno, važan i to je nešto posebno. Svakako da sam počastvovan i povlašćen što sam deo istorije sporta koji volim i koji igram", rekao je Đoković posle meča.

Đoković ove sezone nije izgubio nijedno finale, a postao je i prvi igrač još od Pita Samprasa 1993. godine koji je osvojio svoj prvi turnir od kada je došao na prvo mesto ATP liste.

"Veliko je zadovoljstvo osvojiti još jednu titulu. Mardi je igrao zaista dobro tokom celog turnira, a mislim da je danas odigrao sjajan meč. Imao sam sreće sa nekim udarcima u trećem setu kojima sam iznudio brejk", rekao je Đoković.

Finale Montreala nije bilo najbolje izdanje srpske superzvezde, što je objasnio nervozom.

"Mislim da sam u finalu bio nervozniji nego inače. Dobro, jeste u pitanju finale, ali je bilo mnogo nervoze i tenzije. Bio je jako neizvestan meč. On je želeo da pobedi isto koliko i ja, i zato smo igrali toliko žestoko. Bila je ovo i psihološka borba, ne samo fizička, ali uspeo sam da ostanem pribran kada je trebalo", kazao je on.

Đoković je pohvalio 29-godišnjeg Fiša, koga je pobeđivao u svim međusobnim susretima: "Bilo je sjajno igrati protiv njega. Drago mi je da vidim da mu ide tako dobro. Mislim da su mu poslednje dve godine najbolje u karijeri".

Fišu je, međutim, poraz teško pao. On je sada sedmi na ATP listi, a poražen je u sva četiri finala Masters turnira koja je igrao.

"Prvo, veoma je teško uopšte doći do bilo kojeg finala, a ja sam izgubio četiri, sva u tri seta. Stvarno je to teško podneti... potroši se vrlo mnogo mentalne i fizičke energije da bi se dotle došlo. Nisam nijednom pobedio, a toliko to želim da boli", rekao je Fiš.

Sve titule Novaka Đokovića

Zvanično najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković trijumfom na turniru masters serije u Montrealu osvojio je deveti ATP trofej ove sezone, ukupno 27. u karijeri.

Đoković je do sada osvojio tri gren-slem titule - Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu 2008. i 2011. i Otvoreno prvenstvo Engleske u Vimbldonu 2011, a ukupno 11 titula na turnirima masters serije.

Dvostruki je osvajač masters titula u Majamiju, Montrealu, Indijan Velsu i Rimu, a po jednom je trijumfovao u Parizu, Madridu i na masters kupu u Šangaju.

Svi dosadašnji trofeji Đokovića:

2006: Amersfort, Mec

2007: Adelejd, Majami, Estoril, Montreal, Beč

2008: Melburn, Indijan Vels, Rim, Šangaj

2009: Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Pariz

2010: Dubai, Peking

2011: Melburn, Dubai, Indijan Vels, Majami, Beograd, Madrid, Rim, Vimbldon, Montreal
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.