Đoković ekspres protutnjao pored Dolgopolova za drugo kolo Rima

Izvor: B92, 14.Maj.2018, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Đoković ekspres' protutnjao pored Dolgopolova za drugo kolo Rima

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je Aleksandra Dolgopolova iz Ukrajine u prvom kolu Mastersa u Rimu 2-0, 6:1, 6:3 za manje od sat vremena igre.

Srbin je u Rim stigao kao 18. teniser sveta, što je najslabiji plasman još od oktobra 2006. godine i u prvom kolu mu je došao igrač koji se proteklih meseci nije briljirao.

To je Dolgopolov pokazao i u prvom kolu Rima, s tim što mu Đoković nije ni pružio mnogo prilika da se razigra. Već od početka meča, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbin je odlično servirao i servisima diktirao tempo poena.

Meč je otvorio brejkom na servis Ukrajinca, za tri minuta osvojio osam poena u prva dva gema i već tada uspostavio kontrolu igre. Đoković je u četvrtom gemu potvrdio brejk za 3:1, a onda pritisnuo Dolgopolova koji je još jedom popustio i izgubio svoj servis.

Srpski igrač je rutinski rešio prvi set u svoju korist i trećim brejkom za 6:1, a u njemu je ukupno izgubio samo deset poena.

Drugi set je bio nešto bolji za Ukrajinca koji je u trećem gemu drugog seta uspeo čak i da zapreti brejk lopticom za 2:1. U tim trenucima je servis Đokovića funkcionisao vrhunski, pa bi svaka greška ili dobar potez rivala bio anuliran as udarcem ili servis vinerom.

'Kik' iz drugog servisa i loptica u polju Dolgopolova posle udarca Ukrajinca za 2:1 u korist Đokovića tada je i definitivno potvrdila da će srpski igrač proći dalje.

Dolgopolov je posle trećeg gema pao u igri, Đoković je taj pad iskoristio za 3:1 i do kraja odličnim servisom održavao prednost za odlazak u drugo kolo.

Srpski igrač će u drugom kolu Rima igrati proitv boljeg iz duela kvalifikanata, Nikolosa Bazilašvilija iz Gruzije ili Filipa Baldija iz Italije.

Ukoliko Đoković ne odbrani finale, izgubiće 600 bodova i lako bi mogao da ostane bez statusa nosioca na Rolan Garosu koji počinje 27. maja.

6:3 - Đoković rutinski osvaja gem na svoj servis i pobeđuje Ukrajinca koji nije predstavljao pravu pretnju ni u jednom trenutku izuzev u trećem gemu drugog seta.

5:3 Dolgopolov - Pustio je ruku Ukrajinac, pogodio dve linije i posle promašaja Đokovića uspeo da osvoji i treći gem u ovom setu.

5:2 - Novaku dobro ide servis, ali pogađa i po paraleli. Dolgopolov je na 40:15 krenuo na sve ili ništa, imao je i smeč, ali se Đoković odbranio. Potom je Đoković krenuo na mrežu, a pod noge i odmah ispod mreže je pala loptica posle udarca Ukrajinca i Novak je odigrao skraćenu dijagonalu. Dolgo je to stigao i pogodio polje pasing šotom za najatraktivniji poen u meču. To mu nije mnogo pomoglo jer je već u sledećem promašio, a Đoković je došao na korak od osvajanja seta i prolaska dalje.

4:2 - Smanjuje prednost Dolgopolov. Srpski igrač je fantastičnim bekhendom uneo neizvesnost u gem i sa dva dobra poena došao do 40:40. Nije uspeo da iskoristi momentum i Ukrajinac je izvukao gem.

4:1 - Perfektan servis Đokovića, Dolgopolov od početka meča nije uspeo da vrati nijedan prvi i to je rezultiralo novim gemom srpskog igrača za povećanje prednosti.

3:1 brejk Novaka - Dva loša poena Dolgopolova i loptica u mreži, pa onda dva dobra u kojima je Ukrajinac smišljeno napadao i uspeo da od 0:30 na svoj servis dođe do 30:30. Nije bilo dovoljno jer je Đoković odigrao stabilno i osvojio prvi brejk u drugom setu.

2:1 Đoković - Novak pogađa as, pa greši pa onda i četvrti as za 75 odsto prvog servisa i 30:15. Nova greška iz bekhenda pokazuje koliko će servis biti važan. Treći as i treći na "đus" strani za 40:30. Uz malo sreće Dolgopolov pogađa liniju iako je udario lopticu ramom reketa, a njegov rival to ne uspeva da vrati za 40:40. Kratka lopta Đokovića i dobar napad Dolgopolova - Ukrajinac je došao do brejk šanse. Dva dobra servisa su to anulirala, a trećim 'kik' servisom je Đoković rešio gem u svoju korist.

1:1 - Dolgopolov uspeva da uzme gem servis vinerom. Đoković je pročitao servis protivnika, ali je loptica posle riterna otišla van i Ukrajinac je izjednačio.

1:0 Đoković - Nešto bolji Dolgopolov u drugom setu uspeva da osvoji dva poena na servisu srpskog igrača, ali Đoković uspeva da povede i u drugom delu igre.

6:1 treći brejk Đokovića i set - Sjajan ritern Đokovića očas posla omogućava mu da sa dve set lopte napada prvi set već na servisu protivnika, 40:15. Novak je siguran sa osnovne linije, Dolgopolov šalje lopticu u mrežu i Đoković osvaja prvi set za samo dvadeset minuta. Izgubio je u njemu svega deset poena.

5:1 Đoković -
Dolgopolov odličnim riternom osvaja poen posle kog pogađa sam ugao terena snažnim forhendom i vodi 30:15. Đoković u narednom poenu slajsom mami Ukrajinca da napadne, ovaj to čini i greši. Nova greška Dolga posle dobrog servisa Đokovića donosi Srbinu 40:30, pa onda i gem.

4:1 - Dolgopolov je loše ušao u meč, greši, pa Novak osvaja tri poena i sa 40:15 ima nove dve brejk lopte koje ne ispušta i povećava prednost u prvom setu.

3:1 - Đoković dva puta pogađa liniju u poenu za 30:0. Usledila je duga razmena od 17 udaraca koju je greškom završio Dolgo, a Novak je sve vreme bio stabilan. Prvu grešku Đoković pravi za 40:15, ali osvaja gem dobrim servisom.

2:1 Đoković -
Smanjuje prednost srpskog igrača Dolgopolov koji je u prva tri gema već sakupio četiri greške, ali uspeo da vinerom osvoji gem.

2:0 - Đoković za tri minuta osvaja svih osam poena, odličan servis na startu i potvrda brejka.

1:0 brejk Đokovića - Srbin dobrim riternima uz malu pomoć Dolgopolova sa osnovne linije osvaja prvi gem u meču i pravi brejk na servis Dolgopolova ubedljivo.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.