Sudar generacija u finalu završnog turnira neponovljive 2018. godine

Izvor: RTS, 18.Nov.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudar generacija u finalu završnog turnira neponovljive 2018. godine

Svim ljubiteljima tenisa i navijačima Novaka Đokovića večerašnje finale i ova sezona će po mnogo čemu ostati u neizbrisivom sećanju. Od rekonvalescenta koji je posle samo jednog turnira morao na operaciju i novu pauzu, preko preranog povratka na teren u martu i skromnih rezultata sve do kraja aprila, do nesvakidašnjeg preokreta u igri i osvojenim trofejima tokom leta i jeseni. Nikada pre se nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogodilo da neko bude van prvih 20 na ATP listi u toku godine (Novak je bio na 22. mestu sredinom juna) a da sezonu završi na broju 1.
Počev od Vimbldona, Đoković je dobio 35 mečeva uz samo dva poraza, nanizao 14 trijumfa zaredom protiv tenisera iz 10 najboljih i osvojio Vimbldon, Ju-Es open, Sinsinati i Šangaj.

U tom periodu Novak je dobio čak 91% servis gemova, njegova najjača strana ritern je takođe bio na vrhunskom nivou, pa su kao posledica toga došli novi rekordi karijere. 30 uzastopno dobijenih setova, prva osvojena titula bez izgubljenog servis gema, a sinoć se plasirao u sedmo finale Završnog turnira sezone, ali prvi put bez izgubljenog seta, niti mu je bilo ko od četvorice rivala oduzeo servis u 36 gemova na turniru.
Poslednji meč ove godine odigraće protiv predvodnika novog talasa, najmlađeg finaliste u poslednjih 9 godina, Aleksandra Zvereva. On je prvi Nemac koji se plasirao u finale još od slavnog Borisa Bekera, koji je osam puta igrao za šampionski trofej i tri puta ga podizao.
Zanimljivo je da je prva tri finala Beker odigrao protiv Ivana Lendla, od letos trenera Saše Zvereva i čoveka koji je devet puta zaredom bio finalista tadašnjeg Mastersa u njujorškom Medison Skver Gardenu i osvojio pet titula.
Zverev će probati da se suprotstavi upravo petostrukom šampionu Novaku Đokoviću, od koga je izgubio u grupi sa 6:4, 6:1, ali je jedini tokom ove nedelje imao brejk lopte (i to dve) protiv najboljeg tenisera sveta. Pre samo mesec dana u polufinalu Šangaja Novak je još ubedljivije trijumfovao sa 6:2, 6:1, što će Nemcu sigurno predstavljati dodatno opterećenje, ali i motiv više da se u najznačajnijem finalu karijere predstavi publici u mnogo boljem svetlu.
Među gledaocima će sigurno biti i jedan broj onih koji su mu neopravdano zviždali i nepristojno se ponašali po završetku polufinalnog meča sa Federerom, koji je Zverev dobio zasluženo u dva seta, ali je u finišu tajbrejka drugog seta prekinuo poen videvši da je jednom od dečaka ispala lopta na teren i narušila uslove za igru. Nemac je umesto zadovoljstva morao da smiruje strasti i izvinjava se publici zbog nečega što uopšte nije bilo sporno.
Po svemu prikazanom u Londonu Novak je veliki favorit, nije ni previše energije potrošio u ubedljivoj pobedi nad Andersonom od 6:2, 6:2, pa nema razloga da ne odigra još jedan sjajan meč. Koliko će biti uzbudljiv, zavisiće od učinka Zvereva, koji je već godinu i po dana među 10 najboljih, ali mu i dalje nedostaju rezultati na grend slemovima.
Jedine poraze u prethodnih pet meseci Novak je pretrpeo baš od članova sledeće generacije teniskih asova, Cicipasa i Hačanova, što je dodatni razlog da Đoković ne dozvoli skoro deset godina mlađem rivalu da napravi isto što i njegovi prethodnici u Torontu i Parizu.
Finale završnog turnira sezone, koji se već desetu godinu zaredom održava u Londonu, počinje u 19 časova. Direktan prenos je na Prvom programu RTS-a.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Tenis

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.