Rafa i Rodžer me motivišu i dalje, godine su samo brojka

Izvor: B92, 19.Jan.2020, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rafa i Rodžer me motivišu i dalje, godine su samo brojka"

Još jedan značajan podatak vezan je za Novaka Đokovića uoči starta Australijan Opena.

Branilac trofeja na Australijan Openu je posle 30. rođendana uspeo da osvoji četiri Grend slem trofeja, po čemu je drugi u Open eri.

Novaka su novinari u Melburnu pitali i koliko su uticaja na njega imala dva njegova najveća rivala, Rodžer Federer i Rafael Nadal, kao i to koliko još očekuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će igrati na ovom vrhunskom nivou.

Rodžer je o ovome pričao nedavno, Rafa takođe. Godine su samo brojka. Nije to kliše već nešto za šta osećam da je nama trojici zajedničko. To je taj način na koji pristupamo sopstvenim karijerama svakog dana. Mislim da smo pronašli način, formulu kako da izbalansiramo privatno i profesionalno, a istovremeno smo u mogućnosti da se istaknemo u tenisu i posle svih tih godina i dalje se takmičimo na najvišem nivou. Da i dalje budemo motivisani, mentalno sveži i fizički spremni da igramo i pet setova protiv svih tih mladih igrača koji su tu. Svi oni su gladni da budu u vrhu i bore se za najveće trofeje”, kaže Novak.

On je dodao je dosta razmišljao o svojoj karijeri i tome kako je ona išla.

Osećam da je moja karijera išla nekako u sekvencama od po nekoliko godina. Na svaku od njih su uticali različite životne situacije koje su me učinile čovekom i igračem kakav sam danas”.

Morao sam da se prilagodim svim tim novim situacijama i da evoluiram, da ojačam, da takođe nađem svrhu i motivaciju u svakoj od ovih faza u karijeri i životu. Sada sam potpuno drugačija osoba nego recimo pre pet godina. Otac sam dvoje dece i stvari ne idu kao pre pet ili deset godina. Svestan sam toga, ali to ne znači nužno da je to bolje ili loše, samo je drugačije. Prilagođavam se tome i pokušavam da izvučem maksimum iz sadašnjeg trenutka u životu kako bih mogao da pronađem ravnotežu i formulu koji će mi omogućiti da igram na najvišem nivou”, dodao je Novak.

Ono što je za svakog tenisera najvažnije je zdravlje. Novak oseća da je sada spreman za najveće napore.

Fizički sam spreman. Trudim se da vodim računa o svom telu. Trudim se da budem svestan tog holističkog pristupa, koji mi omogućava da budem ovde i da igram protiv najboljih na svetu. Pomenuli ste Rodžera i Rafu, moje rivalstvo sa njima, to je jedan od motiva koji me čini takvim da želim da nastavim isto i un ovim godinama. Mnogo puta sam pominjao da smo nas trojica inspirisali jedan drugoga da nam katijere budu bolje, da razumemo kako da preskočimo prepreke, kroz sve te mečeve i sve što nas je pratilo do sada.”

Zahvalniji sam što sam danas deo iste ere sa njima nego što je to bilo pre deset ili 15 godina”, nasmejao se Novak i dodao - “Rivalstvo sa njima me je učinilo veoma jakim i otpornim, ali i veoma motivisanim i takav sam i danas”, priznao je svetski igrač broj dva.

Čeka ga i meč prve runde i jedno od pitanja bilo je i da li je nešto menjao u načinu pripreme zbog svioj napora koje je imao tokom takmičenja na ATP kupu.

Da, u pravu ste, morao sam da menjam nešto. Pre godinu dana nisam imao tako intenzivnih nekoliko nedelja uoči Australijan Opena. Igrao sam tada u Dohi, na Hopman kupu pre toga. Na ATP Kupu smo potrošili mnogo energije, što je za mene lično bilo savršeno, jer sam dobio sve mečeve u singlu i dublu. Osvojili smo timsku titulu, a to je nešto što će me uvek ispunjavati radošću i što će biti jedan od najvećih uspeha u karijeri”.

Bilo je to nekoliko fenomenalnih nedelja i veliki uvod u Australijan Open. Ipak, oduzelo mi je dosta energije. Prilagodio sam treniranje tome, imao sam malo više oporavka. Spustilo me je na nivo niže, trudili smo se da treninzi budu kraći, ali sa jačim intenzitetom. To je sve, zadržati pravi ritam do prvog meča”, poručio je Đoković.

Novak u meču prvog kola u Melburnu igra u ponedeljak, 20. januara i to drugi meč u večernjem terminu, što znači ne pre 10.30 po srednjeevropskom vremenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.