Nova moda među Srbima (4): U kog Boga veruje Novak?

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2017, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova moda među Srbima (4): U kog Boga veruje Novak?

Da li je moguće da su dva najpoznatija Srbina, Nikola Tesla i Novak Đoković prihvatili budistički pogled na svet? Ne postoji kategoričan odgovor na ovo pitanje, ali ono što je sigurno jeste to da su obojica koketirali sa budizmom, da su mu iskazivali poštovanje ili ga upražnjavali na ovaj ili onaj način.

Počnimo od mlađeg i doskora najboljeg tenisera sveta. Londonski mediji još 2013. otkrivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je "Budin hram redovno utočište za svetskog broja jedan", a tamošnji sveštenik dodaje da „Novak kod nas dolazi kao kod svojih, pozdravi se sa nama i ide da meditira u svome kutku hrama".

I teniser je potvrdio novinarsko otkriće, dodajući da ne može mnogo da priča o tome i da je to na neki način privatna stvar, ali da je to "mirna i veoma lepa sredina gde volim da provodim vreme".

Osim nekih krugova u SPC, te 2013. to nije toliko razgnevilo njegove Srbe pravoslavce. Ali, kada je u drugoj polovini 2016. počeo da gubi, pa je još drveni krst sa Hilandara zamenio ametistom, kamenom koji simboliše preobražaj, biva izložen osudama uz poruku da mu se kola i kotrljaju nizbrdo, jer se odrekao pradedovske vere i upražnjava jogu i meditaciju.

Ne samo što je dobitnik Ordena Sv. Save prvog stepena prestao da se krsti nakon pobede, već je uz novog trenera Španca Pepe Imaza počeo da šalje pozdrave publici simboličnim gestom nuđenja ljubavi. Uz "davanja srca na dlanu" kojim je već "počeo da smara" Novak je i javno promoviao meditaciju. Britanski "Dejli mejl" opisao je snimak sa Imazovog predavanja septembra prošle godine u Marbelji, kao "sektaški skup" na kojem Đoković "drži oči zatvorene i govori o dubokoj meditaciji".

Najbolji srpski sportista nije za svoju metarmofozu kod sunarodnika naišao na razumevanje ni kada su neki počeli da ga pravdaju da ga je sa Imazom spojio Marko Đoković koji je tek kod španskog lajf kouča pronašao lek protiv depresije i inferiornosti u odnosu na uspehe starijeg i uspešnijeg brata.

Da li je potrebno reći, još manje razumevanja je bilo u SPC iako se zvanično nije oglasila. Zato ga nisu štedeli na sajtu koji slavi Nikolaja Velimirovića. Na portalu Borba za veru osvanuo je kritički osvrt na Novakovu metarmofoze sa, gotovo jeretičkim, pitanjem: "U kog Boga veruje Novak Đoković?"

Novak je u međuvremenu vratio krst oko vrata, ali se i povukao iz teniskih takmičenja do kraja sezone 2017.

(1): Budisti sa šajkačom

(2): Kritika joge i sopstvene pasivnosti

(3): Teslino preumljenje i pohvala

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.