Naučite kako da dobijete posao i da sebe što bolje predstavite

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučite kako da dobijete posao i da sebe što bolje predstavite

Kako sebe najbolje predstaviti poslodavcu, a šta poslodavci očekuju od zaposlenih – samo su neke od tema koje su studenti mogli da čuju na konferenciji "Originalni razgovori". Imali su priliku da razgovaraju i sa menadžerima 45 kompanija. Konferenciju organizuje Fondacija "Novak Đoković".
Od mladih se mnogo očekuje – >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da budu obrazovani, inovativni, da rešavaju probleme, pruzimaju rizike. Da bi uopšte dobili šansu da pokažu šta znaju, sebe treba dobro da predstave poslodavcu.

"Mi kroz naše formalno obrazovanje ne znamo šta nas očekuje kasnije, nismo naučili šta je CV, šta je motivaciono pismo, kako se pripremiti za razgovor, koja su pitanja koja možemo da očekujemo, a to je postao neki standard u poslovnom svetu", kaže Nemanja Toplić, apsolvent na Pravnom fakultetu u Nišu.
Katarina Bucu, studentkinja druge godine Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, smatra da dok su svoji, dok god su original mogu da uspeju u bilo čemu.
Ali i neuspeh može da bude nova šansa, poručuje Jelena Đoković, koja je, kaže, i sama tri puta dobila otkaz.
"Nemojte da radite za kompanije koje neće da vas plate. Nađite kompaniju koja hoće, ako ih ima malo, malo ih je, onda počnite nešto sami", kaže Jelena Đoković iz Fondacija "Novak Đoković".
Kao poslodavac, Jelena od zaposlenih očekuje da preuzimaju odgovornost.
"To je nešto što nisam doživela često, zato što im je toliko puta oduzimano pravo odluka i preizimanje odgovornosi i onda krenu da idu putem manjeg otpora i da čekaju da im neko kaže šta da rade, a da ne budu ti koji izlaze iz zone komfora, volim kada preuzimaju inicijativu", kaže Jelena Đoković. 
Kroz simulacije razgovora za posao sa menadžerima kompanija, studenti su mogli da testiraju veštine komunikacije i da sebe što bolje predstave. Neki od njih će i dobiti posao.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.