Izvor: RTS, 20.Jan.2021, 14:38

Đoković se oglasio javnim pismom: Ne mogu da budem nemi posmatrač

Najbolji teniser sveta Novak Đoković objavio je pismo na društvenim mrežama kako bi detaljno objasnio pokušaj da pomogne kolegama na Australijan openu. Đoković je direktoru turnira Kregu Tajliju poslao listu sugestija kako bi se život igračima u karantinu olakšao, ali su one odbijene.
Novak je pokušao da olakša teniserkama i teniserima, koji su se žalili da je život na Australijan openu kao u zatvoru, zbog obaveznog 14-dnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << karantina.

Kako u tome nije uspeo, objavio je javno pismo, koje prenosimo u celosti:
Povodom prethodnih dešavanja i kritika na društvenim mrežama zbog mog pisma Kregu Tajliju (direktoru Australijan opena), želeo bih da raščistim nekoliko stvari.
Moja dobra volja da pomognem kolegama u Melburnu je pogrešno protumačena kao sebična, teška i nezahvalna. To ne može biti dalje od istine.
Ne gleda se svaki gest onako kako stvarno jeste i, s vremena na vreme, upitam sebe da li bi trebalo da uživam u privilegijama koje imam, a da ne obraćam pažnju na to kako se drugi ljudi muče. Ipak, uvek biram da nešto učinim i budem na raspologanju, uprkos potencijalnim posledicama i pogrešnom tumačenju.
Generalno, vodim računa o svojim kolegama igračima i, takođe, veoma dobro znam kako svet funkcioniše, ko i zašto dobija više i bolje. Zaradio sam svoje privilegije na težak način i iz tog razloga mi je veoma teško da budem nemi posmatrač znajući koliko su mi svaka pomoć, gest i lepa reč značile kada sam bio mali i beznačajan u svetskom poretku. Zbog toga, koristim svoju privilegovanu poziciju da budem na raspolaganju koliko god je to moguće i kada je potrebno.
Oduvek sam imao veoma dobar odnos sa Kregom i poštujem i cenim sav napor koji čini kako bi Australijan open bio mesto na koje se rado vraćamo svake godine. U našoj konverzaciji putem mejla iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima koja bi mogla da se učine za igrače koji su u Melburnu u potpunom karantinu.
Bilo je tu nekoliko ideja i predloga koje sam prikupio od drugih igrača, nije bio cilj da se nekome naškodi, već samo pokušaj da pomognemo. Znao sam da su šanse da se naše sugestije prihvate veoma male, isto kao što je moj zahtev da budem smešten u Melburnu, a ne u Adelejdu, odbijen zbog putovanja i striktnih mera Vlade. Kako nisam mogao da budem sa drugim teniserima u Melburnu, želeo sam da im budem dostupan kada je to potrebno.
Razumem da organizovanje međunarodnih sportskih događaja tokom pandemije predstavlja rizik i za lokalnu zajednicu i za same igrače. Zbog toga se mnogo zahvaljujem Teniskoj asocijaciji Australije, Vladi Australije i građanima koji su prihvatili rizik sa nama u ime ljubavi prema igri i višestruke ekonomske koristi za zemlju. Počastvovani smo i daćemo sve od sebe da poštujem protokole. Nadamo se da ćemo moći da se brinemo o svojim telima i da budemo spremni za mentalne i fizičke izazove koji će biti pred nama kada turnir počne.
Stvari u medijima su eskalirale i postojao je generalni utisak da su igrači, uključujući i mene, nezahvalni, slabi i sebični jer se neprijatno osećaju tokom karantina. Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Nemogućnost treninga i pripreme zaista nije lako. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina uprkos tome šta pojedini mediji pišu.
Željno iščekujem da igram pred publikom i da se priključim teniskom ludilu i energiji grada koji su me vodili ovde ka mnogim pobedama. Radujem se i tome što ću u Melburnu videti kolege. Dirnule su me brojne poruke zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio u poslednjih nekoliko dana.
Želim vam zdravlje i ljubav,
Novak
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Tenis

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.