Đoković o startu u Beogradu: Emotivan sam

Izvor: B92, 19.Apr.2021, 20:28

Đoković o startu u Beogradu: Emotivan sam

Novak Đoković kaže da je za svetski tenis dobra pojava novih lica i šampiona.

Najbolji igrač sveta ove nedelje igra kao prvi nosilac na Srbija openu, gde će pokušati da popravi formu u sezoni na šljaci.

U Monte Karlu je izgubio u drugom izlasku na teren od Danijela Evansa, a turnir je osvojio Stefanos Cicipas.

"Igrali smo Rafa i ja na grend slemu u Australiji, nismo u Majamiju, potom smo rano izgubili u Monte Karlu. Imamo novog pobednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Cicipasa, koji je dobio Rubljova. Novo nešto se dešava, Rafa je dominantan na šljaci, očekuje se da uvek pobedi na toj podlozi. Ja sam uvek pod pritiskom od samog sebe, sa Rafom i Rodžerom, uvek se očekuje da idemo daleko. Dobro je imati nove pobednike, to je pozitivno. Igrače koje će publika prepoznavati i slaviti. Priča u svetu tenisa je takva, stvari se menjaju, dobro je imati igrače koji izazvaju najbolje. Rafa, Rodžer i ja moramo da prihvatimo da nećemo biti uvek prvi. To su životni ciklusi, ali držimo se, takmičimo se sa njima koji su mladi, jaki i motivisani. Za sad nam ide dobro", kaže Novak.

Velika stvar za njega je što ponovo ima priliku da igra u svom rodnom gradu.

"Emotivan sam kad igram kod kuće, kad reprezentujuem svoju zemlju. Kao individualac, znam da retko imam priliku da igram timski. Imam divna sećanja ovde u Dejvis kupu, na Serbia Open od 2009 do 2012. Sećam se svih momenata, nemate mnogo takvih iskustava, da igrate pred svojom publikom i imate takvu podršku. Nažalost ove nedelje nećemo imati mnogo publike, ali bolje išta nego ništa. Pokušaću da uživam u svakom momentu, u tome što sam sa porodicom i ljudima koje ne stižem da viđam tako često. To donosi mnogo sećanja na korene, na to kako sam počeo, jer ovde sam igrao kao dete mnoge lokalne turnire. To je poseban osećaj u kom želim da uživam maksimalno ove nedelje", kaže Đoković.

Ističe da je ovo odlična prilika za sve srpske igrače da ostvare rezultat i napreduju na listi.

"Drago mi je da ima mnogo Srba u žrebu. Biće mečeva među nama, nadam se da ću u četvrtfinalu igrati protov Đera ili Kecmanovića. Sa njima nisam igrao mnogo. Uopšte, nisam igrao mnogo sa novom generacijom tenisera. Igrao sam sa starijom gerneracijom. Imamo drugačija lica na terenima sada, ali siguran sam da svi želimo pobedu. Podržavamo se, volimo, želimo jedni drugima dobro, ali svi hoćemo i da pobedimo, bez obzira što smo prijatelji i što se družimo van terena".

Žao mu je što u Beograd nisu mogli da dođu još neki poznati igrači, poput Dominika Tima.

"Definitivno je gubitak što nije tu. Žao mi je što ima problem sa kolenom. Tenisu je potreban, top je igrač, zvezda, dobar momak. Igrao je ovde prošle godine, pobedio je. Nažalost, sada nije tu. S mentalne strane, deluje da se on pomalo muči, iscrpljen je ovim restrikcijama. Razumem ga, svi prolazimo kroz to, većina igrača prolazi tako nešto. Mnogi imaju problem sa motivacijom da igraju bez publike, sa putovanjima, da bude samo u hotelu. Nedelju ili mesec je dobro, ali iz nedelje u nedelju, to je izazovno. Razumem ga. Osećam i sam to, pred kraj prošle godine sam to osetio igrajući u praznoj dvorani. Nismo navikli. Novo je iskustvo, moramo da prihvatimo to. Nadam se da će se publika uskoro vratiti i da će se kretati slobodno. Nadam se da će imati tu slobodu otvorenog prostora. Mislim da su ove stvari, ovo zatvaranje u hotelske sobe i ograničenje na teren, veoma nezgodni. Nadam se da ćemo Tima videti uskoro", optimista je šampion Australijan opena.

Pričao je i dokle se stiglo sa snimanjem dokumentarca o kojem je govorio tokom grend slem turnira u Melburnu.

"Pre tri godine smo počeli nešto da snimamo sa Amazonom. Prate me šest meseci po svetu, ima mnogo materijala, intervjua... Nismo ništa još pustili, čekaćemo bolji momenat. Ne znamo još ni naslov ili oko čega će se cela priča ui filmu vrteti. Da li o to rekordu po broju nedelja na vrhu, trajektoriji ka tome, svemu što se dešavalo na mom putu do vrha... Ima još mnogo da se uradi oko toga. Avgust ili septembar je neki okvirni plan, da se sve finalizira, nadam se da će ljudi uživati".

Novak je odgovorio i na pitanje o tome kao i tome kako u svemu što se dešava uspeva da ostane hladne glave.

"Nekako se pridržavaš svojih rutina i stvari koje ti prijaju svakodnevno, što te čini srećnim , smirenim jer trebaš da konzerviraš energiju za teren, gde ti je najpotrebnija. Imao sam mogućnost u Monte Karlu da spavam kod kuće, što mi znači mnogo, jer tako mogu da vidim decu i ženu i provodim vreme sa njima. I onda mi sve to nekako brže prolazi, lakše sve podnosim nego u Australiji, kad sam bio u karantinu. Dobro, to su situacije, za mnoge su i teže nego za mene. Ovo mi je tek treći turnir u godini, ali za neke je sve to stvarno veliki izazov".

Jedna od tema u svetu tenisa je svakako i koronavirus i najava ATP da će igrači koji su vakcinisani imati određene benefite.

"Načuo sam neke priče, da se razmatara o tome da će se vakcinisanim omogućiti lakše i bolje uslove oko samog boravka i smeštaja, da neće morati da budu u mehuru za sve igrače. Ne znam, videćemo, nije još odlučeno, spekuliše se, ima dosta nejasnoća, kampanje se vode s jedne i druge stran. Ne mogu ništa da kažem dok se ne donese neko pravilo od strane ATP. Nama je ATP glavni, dok Upravni odbor ne donese odluku, to su spekulacije. Mi moramo da prihvatimo uslove kakvi jesu. Dodaću i to da ne vidim logiku da ATP postavlja protokol ovakav, da moramo da budemo u sigurnom okruženju, jer to nije 'mehur'. Pravila i uslovi lokalnih vlada su bitni, pratiš stanje u toj zemlji i to je to. To je logično i normalno, oni su odlučili da zauzmu nepotreban i rigorozan stav. Svako ima svoju odgovornost. U Monaku je recimo bio Medvedev pozitivan. Ne možemo očekivati da ih nema, jer ko to ne očekuje, nije u realnom svetu. Posle 15 meseci ludila moramo da očekujemo da će neko uvek biti pozitivno testiran. Taj se odstrani sa turnira i nastavi se sa igranjem. Kada bi išlo po svim pravilima, onda bi sve moralo da se otkaže. Mnogo igrača misle da sve ovo nije logično, ali igramo, jer oni se trude da nam sve organizuju", jasan je Novak.

On je ovog puta u Beografdu u ulozi igrača, ne organizatora jer je to preepustio bratu Đorđu. Pitanje je koliko će i kada vremena imati da recimo nauči da svira saksofon, što mu je jedna od želja.

"Potrudiću se, ali ne u tokom turnira. Deca idu u školu, između turnira ću više dolaziti ovde. Organizacije na Đoletu i njegovom timu, ja sam ovde u ulozi igrača, trudim se da se ne mešam previše. Daju mi informacije, ali ne želim da ih remetim. Ima mnogo posla, kompleksan jr događaj za organizaciju, ne zavidim im uopšte, ali znamo da radimo za dobro sporta i tenisa. Mnogo tenisera i teniserki će imati mogućnosti da na ovim turnirima ovde zarade poene. Hamad je recimo dobio jedno kolo, juče je dobio ovde 115. na svetu, to su velike pobede za njega. Dosta je napredovao, ide u dobrom pravcu. Naravno da mnogo toga mora da se poklopi, ali je na dobrom putu. On je imao priliku da zaradi nekih 15 poena, što je za njega mnogo. Napraviće skok i to će mu omogućiti ulaske na turnire. To jeste suština ovoga, da bude što više naših igrača. Biće još fjučersa, ostalih turnira. To je sjajno, mnogo novca se štedi, dobro je da imamo nešto ovako na našem tlu", zaključio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.