Gubimo 130 miliona € zbog praznika

Izvor: B92, 04.Jan.2013, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubimo 130 miliona € zbog praznika

Beograd -- Mnoge firme u Srbiji spojile su novogodišnje i božićne praznike, a prema računici poslodavaca, jedan neradni dan privredu Srbije košta čak 16,2 miliona evra.

Mnoge firme tako neće raditi osam uzastopnih dana, zbog čega će srpska privreda na samom startu godine ubeležiti gubitak od minimum 129,6 miliona evra, kažu za Telegraf.rs u Uniji poslodavaca Srbije.

Prema računici poslodavaca, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neradni dan privredu Srbije “košta” čak 16,2 miliona evra. Ovom cifrom obuhvaćene su, pored firmi koje trenutno ne rade, i one koje rade, ali im je učinak slab.

"U prvim danima nove godine nezamislivo je da bilo koja firma u zemlji može da prikupi neophodna dokumenta od države, čija je administracija, naročito u tom periodu, veoma usporena. Ako se zna da nerad celokupne domaće privrede na dnevnom nivou iznosi 16,2 miliona evra, ukupan ceh plandovanja od osam dana je 129,6 miliona evra", navodi Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije. Prema njegovom mišljenju, različiti razlozi su opredeljivali preduzeća da ne rade.

"Pojedinim firmama se jednostavno više isplati da ugase mašine na nekoliko dana, nego da greju hale i pale postrojenja na dan-dva", dodaje Rajić.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević smatra da srpska privreda mora što više da radi tokom praznika.

"Nije dobro što su preduzeća odlučila da spajaju praznike, ali to je zapravo prava slika Srbije. Više potrošimo na muziku za vreme novogodišnjih praznika, nego na kulturu tokom cele godine", slikovito kaže Knežević za Telegraf.rs.

On upozorava da statistika svake godine beleži pad proizvodnje od 20 odsto u januaru, u odnosu na ostale mesece, što po svemu sudeći nije dovoljna opomena privredi i državi da mora više da se radi.

U Ministarstvu finansija ističu da nemaju tačne procene koliko privreda gubi zbog spajanja praznika.

"Činjenica je da se izgubljeni radni dan teško može nadoknaditi, a to privrednici najbolje znaju, u doba krize ne raditi je luksuz", kažu u ovom ministarstvu za Telegraf.rs.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.