Prijemni ispiti za upis na fakultete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2011, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemni ispiti za upis na fakultete

BEOGRAD, NOVI SAD -

Na fakultetima u Srbiji danas počinju prijemni ispiti za upis nove generacije studenata i kandidati polažu programske sadržaje koji su izučavani u četvorogodišnjoj srednjoj školi, u struci za koju konkurišu.

Prijemni će u zavisnosti od visokoškolske ustanove biti organizovani tri dana, a pravila konkursa predviđaju da građani koji imaju diplomu akademskih studija prvog stepena mogu da upišu drugi fakultet bez polaganja prijemnog.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijemni ne mora da polaže ni student druge godine osnovnih akademskih studija drugog univerziteta ako je položio sve ispite sa prve godine, kao i student kome se prestao taj status zbog ispisivanja sa studija, ako je prethodno položio sve ispite na prvoj godini.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu, koji upisuje više od 14.000 brucoša, rezultati prijemnih biće objavljeni 30. juna, potom slede primedbe i rokovi za žalbu, a konačne rang liste biće objavljene 4. jula.

Upis počinje od 6. jula i mora biti završen do 15. jula, a konkursna pravila predviđaju da kandidat koji je stekao pravo upisa, ukoliko određenog dana ne bude na fakultetu prisutan na prozivci, gubi pravo upisa i umesto njega biće primljen sledeći kandidat sa konačne rang liste.

Kandidati će biti rangirani na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog ispita.

Ukoliko je kandidat nezadovoljan mestom na rang listi, može uložiti žalbu dekanu fakulteta, odnosno Savetu fakulteta, kao drugostepenoj instanci.

Maksimalan broj poena koji kandidat može da osvoji je 100, uspeh iz srednje škole "nosi" najviše 40 bodova, dok se na prijemnom ispitu može prikupiti do 60 poena, odnosno 80 bodova za kandidate na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti na ustanovama iz polja umetnosti.

Kao i ranijih godina, najviše studenata upisaće Univerzitet u Beogradu, zatim Univerzitet u Novom Sadu 8.000, niški Univerzitet nešto više od 4.700, Univerzitet u Kragujevcu oko 2.700, Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici oko 1.700, Državni univerzitet u Novom Pazaru blizu 1.000, Univerzitet umetnosti u Beogradu nešto više od 400 brucoša.

Srednjoškolci koji ne uspeju da se upišu u prvom krugu, imaju još jednu šansu, u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta.

Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove će oglasiti 31. jula.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS POČINJU PRIJEMNI ISPITI ZA UPIS NA FAKULTETE

Izvor: Kurir, 27.Jun.2011

BEOGRAD - Na fakultetima u Srbiji danas počinju prijemni ispiti za upis nove generacije studenata i kandidati polažu programske sadržaje koji su izučavani u četvorogodišnjoj srednjoj školi, u struci za koju konkurišu...Prijemni će u zavisnosti od visokoškolske ustanove biti organizovani tri...

Nastavak na Kurir...

Sutra prijemni ispit na Stomatološkom fakultetu

Izvor: Blic, 27.Jun.2011

Prijemni ispit za upis na Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu biće održan sutra i za 200 mesta, kolika je ovogodišnja upisna kvota, boriće se gotovo duplo više prijavljenih kandidata...Na prijemnom se polažu testovi iz nastavnih predmeta hemija i biologija, a fakultet je raspisao konkurs...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.