Ponovo odbijena, Makedonija traži novu strategiju za EU

Izvor: Southeast European Times, 24.Dec.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo odbijena, Makedonija traži novu strategiju za EU

Analitičari kažu da Makedonija mora da ostane posvećena reformama nakon što joj EU četvrtu godinu za redom nije odredila datum početka pregovora.

24/12/2012

Biljana Lajmanovska i Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 24.12.2012.

Reakcije makedonskih političara bile su pomešane nakon što je Savet EK četvrtu godinu za redom odbio da odredi datum početka pregovora zemlje o pridruživanju.

Politički lideri i analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rekli su za SETimes da poruke koje dolaze iz Brisela nisu optimistične, ali su neki dodali da zemlja mora da održi reformski zamah i fokusira se na ponovno postavljanje prioriteta.

„Ne bi trebalo da budemo depresivni zbog ove prepreke“, rekao je makedonski diplomata Arsim Zekoli za SETimes. „Sa druge strane, trebalo bi da koristimo ovaj period za ozbiljno razmišljanje kako možemo da promenimo svoj pristup prema susedima i prema celokupnom procesu evropske integracije.“

Direktorka Instituta za evropsku politiku Malinka Ristevska Jordanova rekla je za SETimes da je „apsolutno krajnji trenutak“ da lideri razmotre strateška pitanja.

„Definitivno nam je potreban bar minimalan konsenzus između političkih faktora u Makedoniji oko pitanja 'kako da nastavimo evropsku integraciju'“, rekla je Jordanova.

Makedonski zvaničnici su bili optimistični da će dobiti zeleno svetlo da se pripreme za razgovore o pridruživanju, ali je umesto toga Savet EU odložio odluku do proleća, do objavljivanja izveštaja Evropske komisije u kojem će biti procenjene reforme u Makedoniji, njena posvećenost dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom i rešenju spora oko imena sa Grčkom.

Potpredsednica makedonske vlade za evropske poslove Teuta Arifi zadovoljna je zaključkom.

Evropska unija nam daje okvir u kojem, kroz proces pregovora, možemo i treba da se pozabavimo ovim pitanjima koja nikada nisu bila laka, ali je lakše i prihvatljivije rešiti ih kroz proces pridruživanja EU. Ako poredimo, nikada nismo imali bolji zaklujučak Saveta EU“, rekla je Arifi za SETimes.

Profesorka sa Instituta bezbednosti u Skoplju Biljana Vankovska izjavila je da ishod iz Brisela ima potencijal da ugrozi krhke međuetničke odnose.

„Jedna dimenzija konflikta biće interna makedonska, jer će Makedonci biti podeljeni kada bude trebalo da se dogovore da li je ime na prodaju“, rekla je Vankovska za SETimes. „Druga dimenzija konflikta je da će se makedonsko-albanski odnosi pogoršati. Ti ishodi biće na savesti EU.“

Članica Demokratske unije za integraciju Ermira Mehmeti i predsednica parlamentarnog odbora za međuetničke odnose rekla je za SETimes da je dobijanje datuma za pregovore ključan faktor za očuvanje unutrašnje stabilnosti.

„Naš glavni zadatak je da ne dozvolimo bilo kakve provokacije i stvaranje tenzija. Nadam se da nećemo dozvoliti takav scenario. Ne prihvatam pristup izgradnje dve paralelne realnosti, pa da se samo Albanci osećaju kao taoci svega što se dogodi, a Makedonci ne“, ukazala je Mehmetijeva.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.