Pet miliona evra za pametniji voždovački trafo

Izvor: Politika, 31.Maj.2012, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet miliona evra za "pametniji" voždovački trafo

Do nove grejne sezone, monteri i električari EDB-a moraju da pregledaju i po potrebi saniraju 16.592 kilometra kablova i 6.453 trafo stanice, ali udarni posao je obnova „Beograda 13”, jednog od najjačih visokonaponskih trafoa u gradu

Minule zime oboren je rekord u potrošnji struje u prestonici, što je jedan od razloga da „Elektrodistribucija Beograd” ove godine ranije nego ikad punom parom krene u remonte vremešnih trafo postrojenja, ali i u redovno održavanje oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 400 novih trafoa, koji su „nikli” u poslednje dve godine.

Do nove grejne sezone monteri i električari EDB-a moraju da pregledaju i po potrebi saniraju 16.592 kilometra kablova i 6.453 trafo stanice. Udarni posao je obnova jednog od najjačih EDB-ovih visokonaponskih trafo postrojenja „Beograd 13” na Voždovcu, ali i preuređenje nešto slabijih visokonaponskih trafoa u Surčinu i Novom Beogradu.

– Remont voždovačkog postrojenja koštaće pet miliona evra. Tim ulaganjem obezbedićemo snabdevanje čitavog novog naselja „4. jul”, pa i više od toga. Za trafoe „Surčin” i „Novi Beograd 1” moraćemo da izdvojimo po milion evra. Problem je što je većina trafo stanica starija od četiri decenije, pa „krpljenje” više nije dovoljno, već pored njih moramo da gradimo potpuno nova postrojenja – objasnio je Stevan Milićević, generalni direktor EDB-a.

Zub vremena je dohakao i moćnom trafou u Ulici vojvode Stepe 422, koji strujom snabdeva čitav Voždovac. Zato mu od marta EDB-ovci, zajedno sa kolegama iz „Elektroizgradnje”, u potpunosti menjaju izgled. Dok je nekadašnji trafo zauzimao dvorište i dva sprata površine 600 kvadrata, čitav novi sistem, pri tom gotovo dvostruko jači, smešten je u dvorište i prizemlje. Na mesto 40 starih strujnih ćelija uspelo je da stane 58 manjih, a savremenijih.

– Čitavim delovima grada možemo upravljati iz razvodnog postrojenja u prizemlju, ali i sa sprata, gde se nekada nalazilo gotovo pola trafo stanice. Tamo je sada ostao samo jedan „pametni” računar koji povezuje ceo sistem, vlada strujom Voždovca, pali je i gasi na jedan „klik” računarskog miša. Treća tačka sa koje je isto moguće učiniti je komandni centar EDB-a na Slaviji iz koga se upravlja svim digitalizovanim trafoima. Početkom naredne grejne sezone uznapredovaće i način prenosa informacija, pa će se svi podaci o voždovačkoj struji u centar na Slaviji umesto radio talasima odašiljati dži-pi-esom. Od ove trafo stanice savremenija je samo ona u američkoj ambasadi i još jedna na Karaburmi – objasnio je Duško Teofilovski, poslovođa u „Elektroizgradnji” i jedan od glavnih rukovodilaca projekta obnove.

Svaka ćelija, koja predstavlja jedan deo Voždovca i podseća na manji sef, teška je, 1,2 tone, a svih 58 ručno je postavilo 15 operativaca. Šeme koje su polepili na vrata sa po tridesetak dugmića poslali su im iz projektnog biroa EDB-a, da na osnovu njih sastave jednu po jednu ćeliju. Da to nije bio nimalo lak posao, dovoljno govori podatak da je svaka od njih mehanizam za sebe, koji se može zaključati posebnom šifrom, baš kao i sef.

Narednih dana radnike EDB-a i „Elektroizgradnje” tek čeka glavna obnova – zamena „srca trafoa”, odnosno dva moćna transformatora iz 1975. godine koja se nalaze u dvorištu. Na njihovo mesto doći će dva nova, za trećinu jača, a pored njih nekoliko metara visokim porcelanskim prekidačima i rastavljačima električne energije i ostalim „asesoarom” biće iznova „zasejano” polje površine veće od 1.000 kvadrata.

D. J. S.

....

Mrak na dugme

Novih 58 strujnih ćelija u voždovačkom trafou izgledaju kao sefovi sa „milion” dugmića, a koliko su moćne, demonstrirao nam je Duško Teofilovski. Prišao je jednom od „strujnih sefova”, dotakao crveno dugme i objavio: „Naselje Braće Jerković ostade bez struje!”. Kako Voždovčani ne bi dugo ispaštali zbog novinarske radoznalosti, već sledeće sekunde Duškov kažiprst dodirnuo je zeleno dugmence i električna energija se momentalno vratila u naselje kraj Centralnog groblja.

EDB u ciframa

800.000 potrošača

10.000 novih potrošača godišnje

1.729 zaposlenih – pre četrdesetak godina grad je bio 2,5 puta manji, a imali su oko 3.000 radnika

5,5 do 38 metara – visina kablova iznad zemlje

6.453 trafo stanica

7.555 transformatora

9.835 nadzemnih kablova

6.757 podzemnih kablova

objavljeno: 31.05.2012.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.