Oko 15.000 Novosađana na trgu dočekalo Novu godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2013, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 15.000 Novosađana na trgu dočekalo Novu godinu

NOVI SAD -

Oko 15.000 Novosađana večeras je na centralnom gradskom trgu dočekalo Srpsku novu godinu.

U Novu godinu po Julijanskom kalendaru Novosađani su ušli uz veličanstven vatromet i muziku popularnog novosadskog benda "Garavi sokak".

Doček koji je organizovao grad Novi Sad počeo je u 21 sat nastupom mladog novosadskog benda "Uvertira". Usledio je nastup ženske pevačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupe "Rođenice" a nakon njih setom izvornih pesama predstavilo se udruženje za negovanje i očuvanje srpske tradicije "Zvuci s kamena".

Nakon bloka izvornih pesama, svirao je novosadski bend "Apsolutno romantično" koji je zatim na bini smenio "Garavi sokak".

U prvim minutima Nove godine po Julijanskom kalendaru, Novosađane je sa bine uveseljavala grupa "Amajlija".

Gradnonačcelnik Novog Sada Miloš Vučević nešto pre ponoći kazao je novinarima da je prezadovoljan kako protiče proslava Nove godine i zahvalio je svim izvođačima i tehnici jer ceo doček nije koštao ni dinara, odnosno, svi su besplatno dali doprinos da Novi Sad prvi put u novijoj istoriji organizuje doček Nove godine po Julijanskom kalnedaru.

"Pokazali smo da i bez ijednog utrošenog dinara možemo napraviti pravi spektakl i lep ugođaj Novosađanima", rekao je Vučević, dodajući da se nada da će proslave Nove godine u Novom Sadu postati tradicija.

Vatromet na Svetosavskom platou

Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru obeležen je u Beogradu tačno u ponoć tradicionalnim vatrometom na Svetosavskom platou i zvonima sa hrama Svetog Save.

Tradicionalnom vatrometu prisustvovao je veliki broj građana, a prethodno je u hramu vikar patrijarha, episkop hvostanski Atanasije, služio moleban za uspešnu i blagoslovenu Novu 2013. godinu kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Episkop hvostanski je čestitao građanima Novu godinu, ističući da se stara godina upokojila, ali da vreme nije stalo. On je naglasio da ne treba imati komplekse i objašnjavati da je pravoslavna Nova godina i Srpska nova godina.

"Večeras smo blagodarili na daru - svim šansama bez obzira da li smo ih i iskoristili", rekao je episkop hvostanski Atanasije, uz napomenu da je godina koja je za nama mogla da bude i gora.

Građani su na Svetosavskom platou, po suvom, ali hladnom i vetrovitom vremenu, mogli da se ogreju uz kuvano vino.

U Beogradu nije bilo dočeka na trgovima, ali je doček organizovan u mnogim restoranima, kafanama i klubovima.

Svečano na severu Kosova

Na severu Kosova Srpska nova godina svečano je večeras dočekana u Kosovskoj Mitrovici koncertom na otvorenom i u sportskoj Hali u Leposaviću, gde je koncert održao Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestra".

Sa Srbima sa Kosova i Metohije Novu godinu po Julijanskom kalnedaru dočekao je i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin koji je prisustvovao koncertu u Leposaviću, a potom je u Kosovskoj Mitrovici građanima češtitao Novu godinu.

U Kosovskoj Mitrovici održan je koncert na otvorenom ispred studentskih domova, a građane su zabavljali Milan Topalović i Darko Filipović.

Tačno u ponoć priređen je vatromet, a u Kosovskoj Mitrovici se mogla čuti i pucnjava u vazduh iz vatrenog oružja.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.