Jedinica iz vladanja jedina kazna

Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinica iz vladanja jedina kazna

Požar koji je 2. januara izbio u Osnovnoj školi "Rade Končar" u Zemunu izazvala je devojčica koja je sa drugaricom i tri druga provalila u školu. Pet bivših i sadašnjih učenika provalilo je u školu, a sigurnosna kamera zabeležila je kao devojčice obaraju i pale novogodišnju jelku.

Na snimku koji je predat policiji vidi se kako jedan dečak kamenom razbija ulazna vrata, posle čega u školu ulazi devojčica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Za njom dolaze dva dečaka koji su ukrali kantu za đubre, dok je ona obarala jelku na pod. Tridesetak minuta kasnije u školu je ušla druga devojčica koja je i upalila jelku. U požaru koji je izbio izgoreli su novogodišnji dekor, noseća greda trpezarije i harmonika vrata.

- Na snimku se jasno vide dve devojčice i tri dečaka. Svi su sadašnji i bivši učenici škole. Traku smo predali policiji i sada čekamo rezultate istrage. Ako se utvrdi da su svi mlađi od 14 godina, počinioci će proći skoro ne kažnjeno. Materijalna šteta nije velika, ali sam jako razočarana. Još više me je pogodilo što roditelji ne žele da sarađuju sa nama - kaže Zuhra Slavković, direktorka Osnovne škole "Rade Končar" i dodala da je 1. januara razbijeno osam prozora na fiskulturnoj sali škole, a da se sumnja da su počinioci isti.

U skladu sa važećim zakonom, osnovno obrazovanje je obavezno, tako da dete ne može biti izbačeno iz škole. Premeštaj u drugu školu moguć je samo uz saglasnost roditelja, škole u koju bi trebalo da pređe i Centra za socijalni rad. Jedina sankcija je smanjena ocena iz vladanja.

- Nama su ruke vezane, sve što možemo je da pokrenemo disciplinski postupak i da im damo jedinice iz vladanja. Pošto roditelji ne žele da sarađuju, ova deca će 21. januara normalno krenuti u školu. Nasilnika ima najviše među završnim razredima, ali iz godine u godinu ta granica se spušta. Trenutno u prvom razredu imamo dva učenika sa teškim poremećajem u ponašanju. Ipak, problemi nastaju jer roditelji ne će da sarađuju i kad im ukažemo na neprimereno ponašanje njihove dece oni se naljute - priča Zuhra Slavković.

Ovo je jedina škola u Zemunu koja nema školskog policajca, a jedino obezbeđenje je video nadzor sa 16 kamera.

- Evidentno je da je od početka školske godine povećano vandalsko ponašanje učenika. Incidenti se po pravilu dešavaju u osnovnim školama, što potvrđuju i izveštaji Ministarstva unutrašnjih poslova. Stanje u školama je sve lošije, a ovaj poslednji u nizu nemilih događaja trebalo bi da alarmira sve nadležne da hitno nešto preduzmu - istakao je juče Vladimir Todić, sekretar za obrazovanje prilikom obilaska škole i ocenio da su deca prezaštićena.

On je podsetio da je od septembra zabeležen veliki broj tuča. Posebno "buran" bio je decembar kad se pet učnika Osnovne škole "Aleksa Šantić" seksualno iživljavalo nad učenicom osmog razreda.

Jedino rešenje u sveobuhvatnoj akciji

Na sastanku koji je Vladimir Todić krajem godine održao sa direktorima osnovnih i srednjih škola dogovoreno je da se do 21.janura u svakoj školi uradi analiza bezbednosne situacije.

- Sve studije ćemo proslediti Ministarstvu prosvete i gradskim funkcionerima, kako bi se što više ljudi i institucija uključilo u rešavanje ovog problema. Neophodna nam je i pomoć Centra za socijalni rad. Za sada mogu da najavim da ćemo pojačati akciju prevencije protiv droge u školama i da ćemo više pažnje posvetiti edukaciji roditelja - priča sekretar za obrazovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.