Gradu Beogradu 28 miliona evra od prodaje zemljišta šeicima, Srbiji 50

Izvor: Blic, 14.Jan.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradu Beogradu 28 miliona evra od prodaje zemljišta šeicima, Srbiji 50

Država Srbija i kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapski Emirata (UAE), trebalo bi da, prema predugovoru o ulaganju u osam srpskih državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine. Prema ovom predugovoru, Gradu Beogradu bi prodajom PKB-a trebalo da pripadne 28 miliona evra, a Srbiji nešto više od 50 miliona evra. Potpisivanje ugovora Srbije i A Dahre

Predugovorom, čije je tekst objavljen na sajtu Ministarstva finansija i privrede Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajednička kompanija, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu.

Zajednička kompanija, kako je predviđeno, uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obratni kapital, dok Republika Srbija neće biti u obavezi da obebeđuju sredstva, niti garancije za investicije u tim kombinatima.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

Krajni rok za isplatu kupoprodajne cene za zemljište, zgrade i opremu poljoprivrednih kombinata je 31. maj, a prenos imovine bi, kako je predviđeno predugovorom, bio obavljen do 31. jula 2013. godine.

Visina zakupa će tokom prvih 10 godina biti 250 evra po hektaru, da bi nakon tog perioda bila usklađivana u odnosu na usklađen indeks cena u maloprodaji, s tim da neće moći biti veća od 370 evra, niti manja od 250 evra godišnje.

Predugovorom je predviđeno i zaključivanje ugovora Ministarstva odbrane Srbije i nove kompanije o poslovno-tehničkoj saradnji, čime će nova kompanija dobiti pravo da 30 godina koristi 3.664 hektara poljoprivrednog zemljišta koje trenutno koristi Vojna ustanova Morović - pogon Karađorđevo.

Nova kompanija bi toj vojnoj ustanovi davala 20 odsto ostvarenog godišnjeg prinosa na zemljištu koje koristi.

Predugovorom su obuhvaćeni poljoprivredni kombinati u restrukturiranju - Poljoprivredna korporacija Beograd, "Bratsvo Jedinstvo" Neuzina, "Dragan Marković" iz Obrenovca, Nova Gajdobra kod Bačke Palanke, Mladi Borac iz Sonte, Poljoprivredno društvo iz Omoljice i Kombinat Vojvodina iz Starčeva.

U predugovoru se navodi da će PKB i nova kompanija zaključiti ugovor o prodaji 2.329 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu te korporacije po ceni od 12.000 evra po hektaru.

Agrobačka iz Bača se predugovorom obavezuje da će zaključiti ugovor o prodaji 791 hektara poljoprivrednog zemljišta za 10.000 evra po hektaru, poljoprivredni kombinat "Bratstvo jedinstvo" iz Neuzina bi novoj kompaniji trebalo da proda oko 595 hektara poljoprivrednog zemljišta po istoj ceni, a "Dragan Marković" iz Obrenovca 1.253 hektara takođe za 10.000 evra po hektaru.

Prema predugovoru, kombinat Nova Gajdobra će prodati 518 hektara, Mladi Borac iz Sionte 307 hektara, kombinat iz Omoljice 1.080 hektara, preduzeće "Vojvodina" iz Starčeva 508 hektara, svi za 10.000 evra po hektaru.

Kako je navedeno, predugovorom je predviđeno da ti kombinati prodaju svoje i objekte i opremu.

U predugovoru se navodi i da će nova kompanija obaviti razgovore sa zaposlenima u poljoprivrednim kombinatima i prezuzeti samo ona koja zadovoljavaju zadate kriterijume.

Za nadzor i kontrolu izvršenja ugovora biće nadležna Agencija za privatizaciju.

VIDEO > Investicije Emirata u Srbiji:


Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvanično: Šta se Dinkić dogovorio

Izvor: B92, 14.Jan.2013

Beograd -- Srbija i kompanija Al Dahra iz UAE, trebalo bi da konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine...Ugovor sa Al Dahrom do kraja marta..Predugovorom, čije je tekst objavljen na sajtu Ministarstva finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajednička kompanija,...

Nastavak na B92...

Beogradu 28, a Srbiji 50 miliona od prodaje zemljišta šeicima

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2013

Država Srbija i kompanija "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), trebalo bi da, prema predugovoru o ulaganju u osam srpskih državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.

Nastavak na Radio 021...

Gradu Beogradu 28 miliona evra od prodaje zemljišta šeicima, Srbiji 50 miliona

Izvor: Blic, 14.Jan.2013

Država Srbija i kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapski Emirata (UAE), trebalo bi da, prema predugovoru o ulaganju u osam srpskih državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine. Prema ovom predugovoru, Gradu Beogradu bi prodajom PKB-a trebalo da pripadne 28...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.