EVO zašto petarda neočekivano pukne (i kako se pravilno pali - ako baš morate)

Izvor: 24sata, 21.Dec.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVO zašto petarda neočekivano pukne (i kako se pravilno pali - ako baš morate)

Do velikog broja nesreća sa pirotehnikom dolazi zbog neispravnosti, a tome u velikoj meri doprinosi način čuvanja petardi. Ako ne možete da zamislite Novu godinu bez zvuka petardi, onda bi trebalo da znate da nije svejedno gde ćete ih kupiti.

- Usred izlaganja vlažnom vazduhu i promenama temperature, menjaju se izvesna hemijska svojstva petardi, pa zato prilikom paljenja može doći do neočekivanih reakcija >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << - objašnjava Danilo Ljevnaić, koji se već godinama bavi pirotehnikom.

Petarde mogu da budu zabavne, ali samo oprezno | Foto: Robert Getel

OPASNE IGRE

U poslednje vreme deca sve češće igraju igre sa petardama, koje mogu da dovedu do ozbiljnih posledica. Neretko je ishod zaista strašan.

- Sada se igraju tako što stavljaju šetarde u usta i takmiče se ko će duže da izdrži. Isto to rade i držeći petarde u rukama, to je strašno i jako opasno. Ali deca toga nisu svesna, zato i postoji zabrana prodavanja pirotehničkih sredstava mlađima od 18. Naravno, na ulici to niko ne poštuje - laže Danilo.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.