Baka Olga u stotoj vežba za nove proteste! (VIDEO)

Izvor: S media, 12.Dec.2011, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baka Olga u stotoj vežba za nove proteste! (VIDEO)

Olga Radovanović rođena je davne 1914. godine. U februaru će proslaviti 98. rođendan. Doživela je da zemlja u kojoj je rođena ime promeni čak osam puta! Detinjstva se seća sa ponosom; odrasla je uz čuvenog pisca Branislava Nušića. Baka Olga je potomak ove svim Srbima znane porodice.

-Rođena sam u Beogradu, a 7. februara ću napuniti 98 godina. Zbog rata smo morali da se sklonimo u Ćupriju kod maminog oca. Moj deda i Branislav Nušić su rođena braća. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Mnogo sam volela obojicu. Dedu Branislava smo zvali „čika Alko“ – priseća se naša sagovornica.

Prvi srpski kuvar u "Plejboju" (VIDEO)

Šampion u invalidskim kolicima (VIDEO)

Hraniteljstvo: Ljubav i nešto više (VIDEO)

Školovanje u Francuskoj

Baka Olgin otac je bio oficir u vojsci Kraljevine. Oficiri su se puno premeštali pa je jedno vreme živela u Zagrebu, odakle ju je put odveo u Francusku:

-Posle četvrtog razreda liceja roditelji su me poslali u Francusku. Živela sam u Kanu. Škola u koju sam išla zvala se „ Kolež de la vi“. Roditelji su želeli da naučim francuski. To su bili lepi dani.

Iz Francuske se baka Olga vratila u Beograd i upisala gimnaziju. U tom periodu boravila je kod svoje tetke. Završila je Drugu žensku gimnaziju sa odličnim uspehom. Upisala je Arhitektonski fakultet.

Teško iskustvo

Baka Olga za naš portal kaže da je rođenje njenog prvog sina bilo veliko i teško iskustvo. Komplikacije na porođaju su dovele da se zavetuje Bogu da će postiti petkom na vodi. Tri dana porođajne agonije imala su srećan kraj. Njen prvenac se izborio za život i trenutak kada joj je lekar saopštio da će joj sin živeti za nju je najsrećniji u životu.

Brak umesto diplome

-Na fakultetu sam bila samo godinu dana, jer sam upoznala svog supruga, lekara iz Starog Slankamena i prekinula školovanje. Imali smo ogromno imanje; pošto je moj suprug mnogo radio, ja sam preuzela vođenje gazdinstva.

Baka Olga kaže da ju je „Bog stvorio vrednu i radnu“, tako da joj nije teško padalo da radi na imanju:

-Znala sam svojim rukama da napravim ručak čak za 50 radnika! Nije mi smetao rad na salašu jer sam volela da jašem, pa sam slobodno vreme provodila sa konjima. Imali smo nekoliko konja, a ja sam imala svog miljenika kog niko nije jahao osim mene.

Deca - najveća bogatstvo

Sagovornica S media portala s bolom se seća svog braka jer, kako sama kaže, želela je kao i „svaka žena da ostari uz svog supruga“. Ipak, posle 20 godina zajedničkog života njih dvoje su se razveli.

-Kao u svakom braku, i mi smo imali i dobrih i loših dana. Bog mi je podario dva sina, najveću radost mog života. Oni su moj ponos. Obojica su završili fakultete. Stariji je lekar, a mlađi građevinski inženjer. Stariji ivi u Beogradu, nikada se nije ženio... Mlađi već 40 godina živi u Francuskoj. Imam i unučiće i praunučiće. Najveće bogatstvo u životu su potomci, zar ne – sa osmehom i konstatuje i pita baka Olga.

Ne postoji recept dugovečnosti

- Dugovečnost nije porodična crta, ali meni je Bog podario dug i ispunjen život. Ponekad pomislim ’dosta je bilo’, ali eto još uvek sam pokretna i što je najvažnije um me odlično služi! Recept za dug vek nemam, ali ceo život sam bila jako aktivna i svakog petka postim na vodi. I u ovim godinama svako jutro radim gimnastiku da razgibam kosti pre šetnje po stanu – otkriva baka Olga.

Svetski putnik

Posle razvoda Olga Radovanović morala je da se zaposli. Perfektno znanje francuskog i solidno poznavanje engleskog pomogli su joj da nađe posao kao stručni prevodilac u Energoprojektu. Tu je stekla i penziju:

-Posao mi je omogućio da dosta putujem. Poslednje četiri radne godine pred penziju provela sam u Peruu. Odlaskom u penziju dobila sam slobodno vreme da putujem. Skoro ceo svet sam proputovala!

Vreme ispunjeno čitanjem

Baka Olga nije usamljena, iako niko od njenih prijatelja više nije živ. Svakodnevnica joj ne pada teško.

-Dosta čitam. Svakog jutra čitam Novosti, a omiljeni časopis mi je Pečat. U poslepodnevnim časovima gledam televizijski program. Ne pratim serije. Uglavnom gledam zanimljive političke debate. Omiljena emisija mi je „ Utisak nedelje“ – poverava se baka Olga.

Ženska naivnost

Otac bake Olge je učestvovao u proboju Solunskog fronta. Bio je oslobodilac Kragujevca.

- Zbog zasluga je dobio zastavu kao oslobodilac Kragujevca – navodi naša sagovornica. - Žao mi je što tu zastavu nisam sačuvala. Jedan sakupljač starina ju je uzeo rekavši mi da će je dati Muzeju grada Beograda. Kasnije sam shvatila da je taj čovek umeo slatkorečivošću da prevari starije žene i tako dođe do vrednih predmeta. Ne znam šta se desilo sa tom zastavom, ali žalim što ta sveta uspomena na mog oca nije više kod mene.

Simbol protesta

Naša sagovornica je široj srpskoj javnosti postala poznata tokom protesta 1996-1997. godine. Tih dana njen stan u Svetogorskoj ulici je vrvio od novinara:

-Bili su to burni dani. Svaki dan sam izlazila na balkon da pozdravim demonstrante. Svaki dan tokom dugih protesta zastajali su ispod mog balkona i pozdravljali me. Ponekad sam im pekla kolače i uštipke. Novinarima sam postala interesantna, valjda zbog mojih godina. Posećivali su me i strani dopisnici. Dešavalo se da i po 30 novinara u isto vreme bude u stanu.

Razočarana u vlast

Odavno više niko ne posećuje baku Olgu. Ne smeta joj što je „pala u zaborav“, ali je razočarana tadašnjim političkim vođama protesta.

-Ono za šta su se borili činilo mi se ispravno i vredno podrške. Danas se ti isti ljudi zalažu za potpuno suprotne stvari! Razočarana sam i u Draškovića i u naslednike Đinđićeve politike...

Tatjana Vrećo
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.