SRBIJA U NAJUŽEM IZBORU TELEKOMUNIKACIONOG GIGANTA: Nokija planira otvaranje centra u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA U NAJUŽEM IZBORU TELEKOMUNIKACIONOG GIGANTA: "Nokija" planira otvaranje centra u Srbiji

Svetski gigant u oblasti mobilne tehnologije finska "Nokija" najozbiljnije razmatra da otvori veliki razvojno-istraživački centar u Srbiji

Poreski podsticaji i veliki broj obrazovanih mladih stručnjaka, prema informacijama, presudno su uticali na Fince da Srbiju stave u najuži krug kandidata za ovu investiciju.

- "Nokija" već dugo merka najpogodniju lokaciju u ovom delu Evrope. Finci ništa ne prepuštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << slučaju i njihovi stručnjaci mesecima razmatraju sve ekonomske i naučne parametre. Taj centar, ako bude kod nas, za šta postoje realne šanse, zaposlio bi veliki broj stručnjaka, najverovatnije čak nekoliko stotina - kaže sagovornik i sam uključen u razgovore s Fincima.

On dodaje da je posebno važno što bi bila zaposlena gotovo isključivo visokokvalifikovana radna snaga.

- To znači da bi zarade bile znatno veće u odnosu na srpski prosek. Nešto poput onoga što nemački "Brose" otvara u Pančevu, gde će prosečna plata biti čak 1.700 evra - objašnjava on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa delegacijom "Nokije", koju je predvodio Mik Lavanti, potpredsednik kompanije za centralnoistočnu Evropu i centralnu Aziju. Vučić je istakao da Srbija planira da nastavi saradnju sa "Nokijom", posebno u oblasti fiksne mreže i transportnih optičkih sistema.

On je dodao da je za Srbiju izuzetno važno i to što može da koristi iskustva ove finske kompanije u razvoju preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija. Sagovornici su tokom susreta konstatovali da je višedecenijska saradnja "Telekoma" sa "Nokijom" dosad bila veoma dobra i izrazili očekivanje da će ona u budućnosti biti znatno unapređena.

Da su ova saznanja tačna, potvrđuje indirektno i predsednik PKS Marko Čadež.

- Srbija je danas najatraktivnija destinacija kada su u pitanju poreski podsticaji za kompanije poput "Nokije", koje prevashodno ulažu u razvoj i istraživanje. Svaka kompanija koja u Srbiji uloži u razvoj i istraživanje i intelektualnu svojinu plaća samo tri odsto umesto 15% poreza na dobit, dok se kompanijama novac uložen u razvoj i istraživanje računa duplo prilikom povrata poreza - kaže Čadež.

Ukazuje i na još jednu prednost naše zemlje.

- Osim toga, Srbija je postala veoma vidljiva za inovativna preduzeća iz inostranstva. Startap genom organizacija je među pet najboljih startap eko-sistema u svetu svrstala Beograd i Novi Sad - zaključuje Čadež.

Sa Čadežom se slaže i Andreja Pavlović, izvršni direktor Nordik biznis alijanse.

- Postoji više oblasti u kojima Srbija može za "Nokiju" da bude atraktivna kao destinacija, kako za plasman tako i za razvoj. Pogled na budućnost kompanije i Srbije je sinhronizovan - nudimo izuzetne prilike za razvoj tehnologija koje su za "Nokiju" aktuelne: AI, 5G, big data anatytics - navodi Pavlović.

BONUS VIDEO: OVO ZAISTA POSTOJI?!" Pogledajte NAJNEVEROVATNIJA mesta na planeti koja se mogu videti samo preko GUGL MAPA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.