Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2016, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć muzeja 21. maja: Vječita snaga smijeha

Trinaesta Noć muzeja održaće se u subotu 21. maja 2016. u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja, sa sjedištem u Parizu.

Uvažavajući činjenicu da se ove godine navršava 400 godina od smrti dva velika pisca, dramaturga i pjesnika Viljema Šekspira i Migela de Servantesa, smatramo da je najadekvatnija tema vječita snaga smijeha kao moćnog pokretača i inspiracije za djela >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koja su obilježila svjetsku književnost i umjetnost, navodi se u saopštenju organizatora.

Veseli i zvonki smeh njihovih junaka i danas odzvanja u pozorištima širom svijeta.

U ovogodišnjoj Noći muzeja želimo da izmamimo osmjeh svima i da inspirišemo učesnike da pri odabiru teme imaju smijeh kao motivaciju, napomenula je Koordinacija 13. Noći muzeja.

S druge strane, u okviru tog najmasovnijeg kulturnog dogadaja koji promoviše nasljeđe Srbije, ove godine se želi kod posjetilaca razbiti strah od sujeverja i od onih ljudi koji svojim postupcima izazivaju strah.

Bilo da su nam tema crne mačke, merdevine, Magbetove vještice ili Frankenštajn, koji ove godine slavi 200. rođendan, želimo da učesnike inspirišemo da publici predstave i ovaj, drugačiji način viđenja stvarnosti, piše u saopštenju.

Podsjeća se, takođe, da je ovo godina u kojoj obilježavamo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 260 godina od rođenja Mocarta, 160 godina od rođenja Frojda, 150 godina od rođenja Erika Satija, 160 godina od rođenja Stevana Mokranjca, ali i 100 godina od smrti Petra Kočića.

I naravno, kao i svake godine, i u ovoj Noći muzeja trudimo se da otvaramo nove prostore za publiku, da otkrivamo neotkriveno i da ispričamo dosad neispričane priče o ljudima, događajima i arhitekturi našeg grada. Ovim povodom pozivamo vas da i sami predložite zaboravljene zgrade, ljude i događaje i predstavite ih publici u 13. Noći muzeja.

(N.N/RTV)
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.