Kikinda: Noć muzeja na tri lokacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda: "Noć muzeja" na tri lokacije

Dvanaestu godinu zaredom, kikindski Narodni muzej će u subotu, 19. maja, biti organizator i domaćin manifestacije "Noć muzeja". Najavljeni programi počinju u 18 sati i traju sve do ponoći. Kikindski Muzej organizovao je sadržajan program pod nazivom "Lica ulica" i bavi se arhitekturom i urbanističkim razvojem grada, istovremeno prateći životne priče stanara nekih od najinteresantnijih objekata u Kikindi.

Osim izložbe pod nazivom "7 kuća, 100 ljudi", posetioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kikindskog Muzeja moći će da pogledaju izložbe "Kikinda koje više nema", postavku o objektima koji su tokom godina srušeni, izložbu starih razglednica - "Pozdrav iz Kikinde", kao i izložbu "Socijalisticka izgradnja", kojom je predstavljena izgradnja grada u periodu posle II svetskog rata. Posebnu celinu čini izložba "Vrata u Kikindi - umetnost koja ne stari", a koja se realizuje u saradnji sa arhitektom Biserkom Ilijašev.

Prateći program ovogodišnje "Noći muzeja" u Kikindi su i dva koncerta. U dvorištu kikindskog Muzeja u 19 časova počinje klavirski koncert pijaniste Antala Flesa. Za ljubitelje drugačijeg muzičkog zvuka, u svečanoj sali Muzeja od 20 časova počinje koncert "Kad muzika potpuno utihne i dalje se u srcu čuje".

Tokom kikindske "Noći muzeja", publici će gosti iz američkog grada Akrona predstaviti zanimljiv projekat - prezentaciju različitih mogućnosti korišćenja arhitektonskog nasledja za savremene potrebe zajednice. Ova prezentacija rezultat je projekta koji vodi Grupa za kreativnu ekonomiju.

U muzejskoj noći biće organizovane radionice za najmladje i otvoren kafe u dvoristu kikindskog Muzeja. Uz napomenu da deca do 7 godina ne placaju ulaz, cena ulaznice za mlađe posetioce i studente je 50 dinara, odnosno 100 dinara za odrasle.

U okviru manifestacije "Noć Muzeja", Kikinđani i gosti grada imaće lepu priliku da uživaju u stalnoj postavci Muzeja Terra, koju sačinjava oko 270 skulptura iz fundusa Internacionalnog vajarskog simpozijuma skulpture u terakoti Terra. Stalna postavka predstavlja hronološki organizovanu izložbenu celinu, a tokom proteklih 36 godina nastajao je fundus Simpozijuma koji danas broji preko 1000 skulptura.

Za "Noć muzeja" osmišljeni su i posebni programi. U holu Muzeja Terra , od 18 časova, biće organizovana vajarska radionica na kojoj će zainteresovani posetioci moću da saznaju osnove vajanja metodom utiskivanja, ulivanja u unapred pripremljeni gipsani kalup. Svaki predmet koji bude nastao tokom radionice, nakon sušenja i pečenja u Ateljeu Tera, biće poklonjeni učesnicima radionice. U istom prostoru biće postavljen "zid utisaka", velika ravna ploča od sveže gline u koju će svaki posetilac moći da ostavi svoj trag – nacrta ili napiše nešto, utisne komad gline po želji. Rezultat grupnog rada svih posetilaca biće reljef,a nakon nakon sušenja i pečenja "zid utisaka" će biti izložen u Muzeju Terra.

Posebna zanimljivost, pre svega za najmalađe je najavljeno takmičenje u – topanju. Topanje je stara, tradicionalna banatska dečja igra , a žiri, sastavljen od iskusnih "topadžija", ocenjivaće svaki top, a pobednicima dodeliti diplome.

U Muzeju Terra najavljuju i multimedijalno izvođenje programa "Muzej noću". Program počinje u 22 časa i obuhvata svetlosne instalacije i namenske audio dj efekte za tu priliku.

Tradicionalna manifestacija "Noć muzeja" će u Kikindi ove godine biti organizovana na tri lokacije. Naime, najavljenim programima priključuje se Muzej kompanije NIS u Kikindi, koji će u subotu, 19. maja, biti otvoren za sve posetioce u periodu od 17 časova do 1 sat iza ponoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.