Izvor: RadioCity.rs, 16.Maj.2018, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogata i raznovrsna Noć muzeja u Nišu

Obeležavajaući  70. godišnjicu postojanja, Istorijski arhiv Niš će Nišlijama prikazati najstariju i najvredniju arhivsku građu iz XIX veka – iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno posle toga. Javnost će moći da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – bakrotisk iz 1737. godine, kao i skice niške Tvrđave iz te godine, turske tapije iz 1872.g., Bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Djura Daničić, Zbornike zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine, prvi srpski bukvar iz 1836.godine. Biće izloženi i memoari Mithad paše, niškog valije iz 1861. godine, stare i retke knjige, najstarije niške novine iz 1886. godine, „Srpske novine“ koje su izlazile na Krfu 1916. godine, svedočanstvo Srpske Carigradske gimnazije iz 1901. godine, fotografija Riste Prendića, najpoznatijeg srpskog diplomatskog kurira, knjaževskog tatarina Miloša Obrenovića iz 1835. godine i mnoga druga dokumenta. Njihova postavka u Noći muzeja nosi naziv "Stariji od veka".

Od 19 sati, u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ biće otvorena dokumentarnu izložbu kao centralni događaj obeležavanja važnog jubileja: stogodišnjice od smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije. Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje. Umetnik, čiji su tragovi stvaralaštva najprisutniji u Beču, imao je velikog uticaja na period oko 1900. godine zajedno sa svojim savremenicima Jozefom Hofmanom, Otoom Vagnerom, Jozefom Marijom Olbrihom, Ričardom Gerstlom, Egonom Šileom i Oskarom Kokoškom. Godine 2012. bi Gustav Klimt napunio 150 godina. Tim povodom Beč je tu godinu obeležio pod motom: ”Gustav Klimt i rođenje moderne”. Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika.
Izložba „Gustav Klimt. Preteča moderne“ prikazuje najvažnije događaje na putu ka ”celovitom umetničkom delu” Gustava Klimta.
U istom prostoru biće priređena i izložba "Sloboda nema cenu" - izložba publikacija, fotografija i dokumenata koji prikazuju mnogobrojne bitke i borbe za oslobođenje Niša – od otomanskog perioda i bitke na Čegru, preko oslobođenja Niša u Velikom ratu do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu. Posetioci će imati prilike da vide priče o znamenitim Nišlijama koji su dali svoje živote za slobodu, ali i da se upoznaju sa bogatim fondom bibliotečke građe o ratovaima i njihovm posledicama u ovom kraju Srbije.

Narodno pozorište u Nišu povodom Noći muzeja pripremilo je specijalan muzičko scenski performans na platou ispred Pozorišta. U projektu učestvuju niški glumci i plesači kluba SWING uz pratnju Teatar benda. U ovom dvočasovnom muzičkom programu publika će imati priliku da čuje izbor numera iz najpoznatijih domaćih i stranih filmova, mjuzikala, kabarea i animiranih filmova.
U foajeau Narodnog pozorišta biće izloženi radovi studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan. U sklopu izložbe biće projekcija digitalne animacije na temu "Pobede i pobednici" kao i interaktivne radionice kaligrafije i crtanje.

Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine deseti put, realizuje u Nišu. Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: tehnikom paper – mashe. Osnova skulptura izrađuje se od  strarog papira, pet ambalažei žice. Radove nastale tokom prethodnih godina posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja. Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noći muzeja.
Umetnost pobeđuje vreme - izložba slika mr.lik. um. Milovana Penkova organizuje Udruženje građana "Javne manifestacije" u ulici Vojvode Stepe br.15. Nastupaće pesnici  iz svih niških književnih klubova i udruženja kao i muzičkih umetnika.

U „Noći biologije"  gimnazija Svetozar Marković će  u Oficirskom domu ugostiti i prijatelje biologije i ekologije, kao što su staraoci prirodnih dobara u Srbiji, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja "ZOO PLANET”, Pokret gorana grada Niša, Turističku organizaciju grada Niša, Gljivarsko društvo kao i različita prirodnjačka društva i nevladineorganizacije koja se bave proučavanjem, zaštitom živog sveta i popularizacijom nauke i podizanja ekološke i kulturne svesti.Jedna od mnogobrojnih, zanimljivih postavki je i razvoj cirkulatornog sistema od beskičmenjaka do čoveka.
Posetioce očekuje  interaktivni 3D model glave -visine 1.10m –koji predstavlja anatomsku i fiziološku povezanost uha, grla, nosa i sunznih kanala kao i građu i funkciju oka, uha i mozga. Posetioci će biti vođeni krozistorijski i evolucijski put razvitka ovog kraja i njegovih stanovnika ali i od koga smo potekli i na koji način se razvili, predstaviće  se učenici sa svojim aplikacijama za brzo, zanimljivo i efikasno učenje, imaćete prilike da sa nama zaronite u dubine mora i okeana ali i da se prošetate sa dinosaurusima ili našim praprecima, videćete prave fosile, upoznati se sa načinom nasleđivanja nekih osobina, naučiti da pravite rodoslovno stablo i još mnogo, mnogo toga.
U Muzeju zdravstvene kulture, pri Institutu za javno zdravlje možete pogledati stalnu postavku. Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji. Stalna postavka obuhvata i razvoj medicinske tehnologije prikazom raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu. Pored stalne postavke moći ćete da pogledate i izložbu Istorija medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti u oblasti medicine kroz vekove (ulje na platnu, kombinovana tehnika), autora Stanka Majranovića.

Na Univerzitetu Singidunum izložba "Niš - grad elektronike kroz vreme" posetiocima prezentuje proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu. 
Ovim poduhvatom želja organizatora postavke Univerzitet Singidunum, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niš, je da izuzetni rezultati niških inženjera i tehničara iz prošlog veka budu sačuvani od zaborava, u cilju inspirisanja mladih ljudi za nove domete, a da Niš postane svetski priznati centar naprednih tehnologija. Povod je značajan jubilej - pre 70 godina (1948. godine) u Nišu osnovani su "Zavodi RR" i time je počelo stvaranje velike kompanije elektronske industrije-EI Niš.
Sastavni delovi postavke su i komplementarne izložbe Audio muzeja "Dragan Bojković" i Etno muzeja "Rautovo".  

U Domu vojske Srbije biće izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“  koja prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.
Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg, civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.
Izložba oživljava sećanje na srpskog vojnika, uplovljava u njegovu prepisku, zaviruje u vojnički dnevnik te u dom u kojem je porodica iščekivala vest sa fronta. Projekcija priziva sećanje na veliki broj pojedinaca učesnika Prvog svetskog rata, na samu osobu, njen život pre rata, njene želje, nadanja, očekivanja i napokon na samo njenu, ličnu tragediju.
U prostorijama Društva arhitekata Niša očekuje vas autorska izložba radova arhitekata Katarine Lončarević, Danijele Dimković i Jelene Ruvidić. Autorke su docenti na Filozofsko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Katedri za unutrašnju arhitekturu. Biće izloženi njihovi radovi iz oblasti projektovanja enterijera.
U Galeriji art 55 prikazuje se od 17. maja do 6. juna 2018. godine prva samostalna izložba Ivon Tajn u Srbiji. Veću pažnja javnosti umetnica je privukla sa svojom serijom fotografija "Trideset dva kilograma". Fotografije se bave morbidnom težnjom mladih devojaka i žena ka ekstremnoj vitkosti. Istovremeno, Ivon Tajn postavlja ulogu fotografije s jedne strane kao dokazni dokument, a na drugoj nam svesno daje iscenirene slike za diskusiju. Ukazujuci nam na internnet pokret ProAna u kojem je slika extremno mršavog tela podignuta do idealnog, Thein koristi kompoziciju i različite poze  i fotografije  dodatno doradjuje  na računaru. Od vitkih modela na ovaj način postale su  anorektične slike tela, bezlične i izvestačene i osciliraju na sceni izmedju žensvenosti i morbiditeta. Ženska figura na sterilno konstruisanim fotografijama Ivon Tajn postaje lutka.

U Umetničkoj školi program ima nekoliko faza: 17h-01h Izložba radova učenika Umetničke škole Niš (na izložbi će zainteresovani moći da vide radove učenika sa smerova dizajn, enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerovalikovni tehničarigrafički dizajner)18h-23h Radionica „3D printing“ (Kako da od ideje, skice, preko računarski projektovanog modela doći do trodimenzionalnog objekta) 18h-23h Radionica„Štamparija“ (Odštampati svoje ime ili tekst otiskivanjem) 18h-21h Radionica „3D slavni umetnici“(Oslikavanje već pripremljenih šablona i savijanjem istog napraviti trodimenzionalnu figuru)21h-22h Muzički program
Škola mode i lepote priprema izložbu učeničkih radova iz oblasti dizajna, tekstila, modnu reviju unikatnih odevnih predmeta, izložbu učeničkih umetničkih fotografija, dramski deo, modnu reviju frizura. Program i kod njih traje od 18 do 22 sata.
Dečji centar u Čairu od 17:00 - 22:00 učestvuje izložbom dečijih radova sa likovnog konkursa „Boje mog detinjstva“. Tema ovogodišnjeg likovnog konkursa je "Sloboda", u skladu sa temom Noći muzeja – pobede i pobednici. Ovom prilikom biće dodeljene nagrade nagrađenoj deci. Takođe je pripremljen adekvatan muzičko-scenski program.

U Ateljeu galeriji Milica grupa mladih umetnika stvaraće nova dela uživo uz podršku posetioca. Posetite nas da bi ste bili svedočili stvaranju novih dela. Umetnici slikaju uživo za Vas:akademski slikar Jelena Stošić, akademski slikar Dunja Ćirić, Dimitrija Savić i Milica Trajković. Program traje od 18h – 22h  
U Galeriji Šukletović  biće izložba radova polaznika likovne radionice za decu Šukletović, na temu “mala-velika Pobeda”  kao i izložba slika Nede Veselinović-Šukletović (stalna postavka). Program traje od 18-21h a u prvom delu programa otvaranje izložbe dečjih radova nastalih u likovnoj radionici.
Pogledaj vesti o: Noć muzeja,   Turska

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.