Poznati glumci preporučuju svoje omiljene lokacije za Noć muzeja

Izvor: B92, 16.Maj.2019, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati glumci preporučuju svoje omiljene lokacije za Noć muzeja

U pauzama snimanja popularnih serija i filmova ili kada odmaraju od dasaka koje život znače, domaće glumice i glumci vole da provode vreme u muzejima pa planiraju da neke od njih posete i u "Noći muzeja" 18. maja.

Tako Bojan Perić preporučuje Muzeja nauke i tehnike i izložbu posvećenu polarnoj svetlost.

"Oduvek me je fascinirala ta pojava i jedva čekam da saznam sve o njoj, kao i da je doživim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baš tu, na Dorćolu, u našem kraju. Uz malu pomoć nauke, naravno. Obavezno ću pogledati i izložbu Analogno-digitalno, jer me fascinira na koji način je tehnologija menjala naše živote nekada, a kako to čini danas. A najlepše ću ostaviti za kraj - Muzej igračaka! On me vraća u srećno detinjstvo kada mi je za sreću bila dovoljna i igračka sa pijace", kaže Perić.

Mirjana Karanović savetuje posetioce da obiđu Bitef teatar, koji prvi put otvara svoja vrata u "Noći muzeja".

"Sa ponosom sam igrala i dalje igram, na daskama ovog pozorišta i vrlo dobro znam kakve sve priče krije ova zgrada i koliko one mogu da vam budu zanimljive. Ovo naše pozorište zapravo je divan, uzbudljiv i više nego živ svet koji svakim svojim metrom odiše slobodom, zbog čega se Bitef teatar odlično uklapa u ovogodišnju temu Noći muzeja, koja jednostavno glasi - sloboda", rekla je Karanović i podsetila na Miru Trailović, osnivačicu Bitef teatra, koja je pomera granice slobode u pozorišnom, muškom svetu.

Glumac Miloš Vlalukin, ima pak svoje favorite: "Na platou ispred Vojnog muzeja se možete oprobati u viteškoj veštini - mačevanju. Zgodno je da saznate šta smete, a šta ne smete da prenesete preko granice, zato posetite specijalnu izložbu u UK Stari Grad - Granice (ne)mogućeg - priče sa carine. A ako vas privlači upoznavanje sa različitim kulturama, obavezno posetite Muzej afričke umetnosti“.

Inspirisana slobodom, temom ovogodišnje "Noći muzeja", glumica Jelena Stupljanin preporučuje svim posetiocima da posete Galeriju ULUS-a u gde ih čeka izložba "Vudstok - poslednja utopija" kojom će i Beograd, zajedno sa celim svetom, obeležiti pola veka kultnog muzičkog festivala.

"Bila je to zaista poslednja utopija u kojoj se sloboda mogla osetiti na svakom ćošku. Biće mi drago da publika Noći muzeja, makar na jedno veče, oseti taj duh", rekla je Stupljanin.

Milan Marić oduševljen je Jugoslovenskom kinotekom i njenom raskošnom kolekcijom za koju smatra da treba da služi na ponos svima nama.

"Kinoteka je moja preporuka u Noći muzeja i to iz više razloga. Na početku, zbog toga što ćete moći sebi da date oduška i hrabrim korakom razbijete stakleni pod. Ali bez straha, samo napred! U pitanju je zapravo umetnički rad čuvenog italijanskog skulptora Alfreda Pirija koji se nakon Rima, Firence, Bolonje i drugih gradova sprema da izazove našu publiku. Osim toga, moći ćete da pogledate i šta je sve zabeležio naš čuveni reditelj Slobodan Šijan dok je tragom Alfreda Hičkoka povezivao Beograd i Holivud! Prava poslastica za sve nas filmofile!", istakao je Marić.

Njegov kolega Marko Janketić izdvaja Palatu Srbije, koja za širu javnost retko otvara svoja vrata te će posetioci imati priliku da prođu kroz šest raskošnih salona, koji predstavljaju najbolje od svih šest nekadašnjih jugoslovenskih republika.

"Bilo da volite istoriju, arhitekturu ili umetnost, mislim da je sa ovim beogradskim draguljem nema greške", poručio je Janketić.

Zvezda brojnih serija Vaja Dujović svoj obilazak muzeja počeće u Etnografskom muzeju gde posetioce čeka izložba neverovatnih ogledala, a preporučuje i Fakultet muzičke umetnosti, gde bi trebalo da se upoznate sa velikim Petrom Stojanovićem. Spoj izvođačkih umetnosti, književnosti i nauke inspirisao je glumca Vučića Perovića koji skreće pažnju na performans reditelja Nikole Zavišića u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.