Manifestacija Noć muzeja održana na tri lokacije u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2021, 20:08

Manifestacija "Noć muzeja" održana na tri lokacije u Kikindi

Manifestacija „Noć muzeja“ održana je na tri lokacije u Kikindi. U Narodnom muzeju, publika je, pored stalne postavke, mogla da bude i deo interaktivnih radionica na otvorenom, dok je u Suvači mogla da vidi kako je nekada funkcionisao mlin. Pored toga, svoja vrata otvorio je i Muzej „Terra“, gde je posebno interesantno bilo podsećanje na staru banatsku igru „topanje“.

Osmišljena za sve generacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<Noć muzeja“ u Kikindi ove godine bila je posvećena svemu lokalnom. U Narodnom muzeju, najviše pažnje privlačila je stalna postavka, propraćena interaktivnim sadržajima namenjenih deci.

Prvi put od početka pandemije, ta ustanova organizovala je kompleksan kulturni događaj, a pravi izazov bio je napraviti aktivnosti koje će pratiti protivepidemijske mere, kaže Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi:

„Teško je osmisliti sadržaje koji privlače publiku, a istovremeno su bezbedni za istu. Mislim da je to najteže i to je nešto što nama i jeste izazov.“

Izazovu su, prema rečima publike, organizatori dobro odgovorili. Osim Muzeja, otvorena je i kikindska Suvača, a posetioci su iskoristili priliku da pogledaju najvažnije segmente lokalnog nasleđa.

U Muzeju „Terra“ podsetili su na „topanje“, staru banatsku igru. Uz ruke zaprljane u glini, zabava je bila zagarantovana, kaže Verica Nemet, kustoskinja Muzeja „Terra“:

„Da, na sreću, tu su nam mališani. Oni su nam posebno draga publika i baš su dobro dočekali radionicu topanja, koju su vodili Slobodan Kojić i Milan Ramaji.“

Za nešto starije, Muzej „Terra“ otvorio je svoja vrata. Posetioci su tako mogli da uživaju u velikim skulpturama u terakoti, koje predstavljaju i dugogodišnju istoriju kikindske „Terre“. „Noć muzeja“ je tako Kikindu, kao i brojne gradove u kojima je održana ta međunarodna manifestacija, vratila u pretpandemijsko vreme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.