ZBOG NJEGOVE IZGRADNJE ŽIVOT JE IZGUBILO 11 LJUDI: Kako je nastao simbol SAD-a? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2022, 23:55

ZBOG NJEGOVE IZGRADNJE ŽIVOT JE IZGUBILO 11 LJUDI: Kako je nastao simbol SAD-a? (VIDEO)

Zbog lošeg vremena most je bio zatvaran samo tri puta u svojoj istoriji.

Na današnji dan , 1937. godine otvoren je prepoznatljivi simbol San Franciska i SAD-a Golden gejt.

Viseći most koji je dugačak 2.737 metara, visok 227, a širok 27 metara i koji povezuje San Francisko i Okrug Marin, kada je sagrađen bio je najveći viseći most na svetu.  Danas je osmi najveći viseći most u svetu (i drugi najveći u SAD nakon Verrazano-Narrowsa u Njujorku)
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ovaj most se nalazi iznad moreuza Golden gejt, a ime (“Zlatna vrata”) je dobio prema tesnacu koji deli ovaj kalifornijski grad od Tihog okeana, a koji je tako nazvao kapetan Džon Frimont još 1846. godine.

U njegovu izgradnju utrošeno je oko 35 miliona američkih dolara. Stručnjaci su procenili da bi ovakav most danas koštao mnogo više od 1 milijarde dolara. Nije poznato koliko je tačno ljudi radilo na građenju mosta, ali se zna da je u proces bilo uključeno deset različitih graditeljskih kompanija.

Tri meseca pre otvaranja mosta, 10 osoba izgubilo je život nakon što je skela na kojoj su stajali pala kroz zaštitnu mrežu u Tihi okean, a tokom građenja mosta je poginulo ukupno 11 osoba.

U decembru 1951, 1982. i 1983. vetrovi su dostizali brzinu od 110 do 120 kilometara na sat, zbog čega je saobraćaj bio obustavljen na nekoliko sati.

Kako je izgledala izgradnja ovog mosta pogledajte u videu:
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.