Wall Street pao nakon Trumpove prijetnje carinama Kini

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Maj.2019, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street pao nakon Trumpove prijetnje carinama Kini

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi pali, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio povećanjem carina na kineski uvoz, no pred kraj trgovanja gubici su ublaženi jer dio ulagača vjeruje da će trgovinski dogovor ipak biti postignut.

Dow Jones oslabio je 66 bodova ili 0,25 posto, na 26.438 bodova, dok je S&P 500 skliznuo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,45 posto, na 2.932 boda, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 8.123 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja S&P 500 indeks bio je u minusu i više od 1,5 posto jer je ulagače uznemirila Trumpova prijetnja da će povećati carine na uvoz kineskih proizvoda.

U nedjelju je, naime, Trump objavio da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Poručio je, također, da će uskoro uvesti carine od 25 posto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi dolara.

To je izazvalo šok na tržištima jer su još nedavno iz Washingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

Ipak, kasnije se tržište smirilo, među ostalim, zbog toga što je kineska vlada objavila da se njezina pregovaračka ekipa ipak priprema za put u Washington na nastavak pregovora, premda nije jasno hoće li i ovoga puta na čelu delegacije biti čelnik pregovaračke ekipe i zamjenik premijera Liu He.

Ipak, to je umirilo dio ulagača koji se nadaju da će trgovinski dogovor uskoro biti postignut.

„Čini se kao da je to pregovarački potez. Vjerujemo da će SAD i Kina ipak pronaći zajednički jezik. No, mogućnost negativnog ishoda ponešto je porasla, premda je teško to kvantificirati", kaže David Lefkovitz, strateg u tvrtki UBS Global Wealth Management.

Najviše su jučer pale cijene dionica u rudarskom, industrijskom i tehnološkom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.

S druge strane, pad indeksa ublažio je snažan rast cijena dionica u zdravstvenom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 1,01 posto, na 12.286 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 5.483 boda. Na burzi u Londonu nije se trgovalo zbog praznika.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.