Wall Street blago porastao, ulagači oprezni

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Okt.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street blago porastao, ulagači oprezni

NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli, no trgovalo se oprezno jer kvartalni poslovni rezultati nekoliko velikih američkih kompanija nisu impresionirali.

Dow Jones ojačao je 45 bodova ili 0,17 posto, na 26.833 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 3.004 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 8.119 bodova.

Kako jučer nije bilo objava važnijih gospodarskih pokazatelja, ni novih vijesti o trgovinskim odnosima između SAD-a >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i Kine, kao ni u vezi brexita, u fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija.

Premda je Boeing objavio da je njegova dobit u trećem tromjesečju pala više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, cijena dionice tog proizvođača zrakoplova porasla je više od 1 posto jer se ulagači nadaju da će se uskoro riješiti problemi s njegovim modelom 737 MAX, koji je prizemljen nakon dvije katastrofalne nesreće.

Više od 1 posto poskupila je i dionica Caterpillara, premda je prodaja tog proizvođača teške mašinerije u Aziji oštro pala. No, ulagače je ohrabrila poruka poslovodstva da bi utjecaj trgovinskog rata između SAD-a i Kine na poslovanje te kompanije mogao biti manji nego što se prvotno procjenjivalo.

Od 125 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.