Wall Street blago porastao nakon poruka Feda

Izvor: Capital.ba, 12.Dec.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street blago porastao nakon poruka Feda

NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, dok je američka središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene i poručila da očekuje umjeren rast privrede i iduće godine. Dow Jones ojačao je 29 bodova ili 0,11 posto, na 27.911 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 3.141 bod, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 8.654 boda. Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << stope nepromijenjene, u rasponu od 1,50 do 1,75 posto, što se i očekivalo, s obzirom da gospodarstvo solidno raste i da je Fed već u tri navrata ove godine smanjio kamate. Fed je poručio i da u idućoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva i nisku razinu nezaposlenosti. Poručio je, takođe, da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflacijske pritiske i razvoj situacije u svijetu. „Fedove poruke su oprezno optimistične. Iz priopćenja i projekcija može se iščitati da čelnici Feda smatraju da su učinili dovoljno kako bi se spriječio pad privrede”, kaže Karl Schamotta, strateg u tvrtki Cambridge Global Payments. Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, što je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 25 posto i dosegnuo najviše nivoe u istoriji. Drugi uzrok tako snažnog rasta tog indeksa je nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor. Time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva. Washington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma, ali i traži da se ukinu dosad uvedene carine. Ulagači se, pak, nadaju da će Washington odgoditi odluku o uvođenju dodatnih carina na kineski uvoz, najavljenih za 15. decembar. Ulagači su oprezni i zbog toga što se u četvrtak održavaju parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europske unije. U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u rudarskom i tehnološkom. I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 7.216 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 13.146 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.860 bodova. Hina Чланак Wall Street blago porastao nakon poruka Feda се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ECB potvrdio važeće kamatne stope, program kupnji imovine

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Dec.2019

ZAGREB - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila važeće kamatne stope i obnovljeni program kupnje imovine zbog kontinuirane potrebe za poticajima gospodarstvu eurozone a nova je čelnica Christine Lagarde naglasila i važnost proračunske podrške rastu...Kao što se i očekivalo,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.