Wall Street: S&P 500 blago skliznuo s rekordne razine

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Nov.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: S&P 500 blago skliznuo s rekordne razine

NEW YORK - Na Wall Streetu je S&P 500 indeks blago skliznuo s najviše razine u povijesti jer nije bilo novosti o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, niti drugih vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište.

Dow Jones ojačao je 30 bodova ili 0,11 posto, na 27.492 boda, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 8.434 boda. S&P 500 oslabio je, pak, 0,12 posto, na 3.074 boda.

I dok su Dow Jones i Nasdaq >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, S&P 500 blago je pao jer nema novih vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, koje su posljednjih dana poticale rast cijena dionica.

SAD razmišlja o povlačenju carina na kinesku robu?

Ulagači se nadaju da bi ovoga mjeseca mogao biti potpisan parcijalni sporazum o trgovinskim odnosima, što je najavio Washington, no prema pisanju medija Peking traži ukidanje američkih carina na kineski uvoz.

A kako piše Financial Times, Washington razmatra povlačenje carina na 112 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, koje je uveo početkom rujna.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Podršku tržištu pružaju i nešto bolji pokazatelji iz američkog gospodarstva nego što se očekivalo, kao i solidni kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od više od 360 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 76 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.388 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,09 posto, na 13.148 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 5.846 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.