Wall Street: Investitori zabrinuti zbog ekonomskog usporavanja

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Mar.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Investitori zabrinuti zbog ekonomskog usporavanja

NEW YORK - Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks blago oslabio jer su ulagači oprezni zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva. 

Dow Jones ojačao je 14 bodova ili 0,06 posto, na 25.516 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 2.798 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7.637 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo nesigurno, nakon što su u petak cijene dionica oštro pale.

Ulagači strahuju od usporavanja rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << globalnog gospodarstva

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, nakon niza slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz SAD-a, Kine i eurozone.

Uz to, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu su dugoročni prinosi pali ispod kratkoročnih, što je obično najavljivalo recesiju u američkom gospodarstvu u roku od godinu dana do dvije godine.

„Još nedavno ulagači su se plašili rasta prinosa na dugoročne obveznice i inflacije, a sada su svi zabrinuti zbog moguće recesije i smanjenja kamatnih stopa", kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Takva očekivanja posljedica su, među ostalim, prošlotjednog smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva od strane američke središnje banke i poruke da u ovoj godini Fed vjerojatno neće povećati kamatne stope.

Zbog toga su jučer cijene dionica u financijskom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na kretanje kamata, pale peti dan zaredom, i to za prosječno 0,4 posto.

Među većim gubitnicama bila je i dionica Applea, nakon što je taj tehnološki div predstavio novu uslugu 'streaminga' televizijskog programa.

S druge strane, porasla je, više od 2 posto, cijena dionice Boeinga, koja je već dulje vrijeme pod pritiskom zbog obustavljanja letova njegovog zrakoplova 737 MAX nakon dviju tragičnih nesreća.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,42 posto, na 7.177 bodova, dok frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 11.346 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.260 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, investitori oprezni

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Mar.2019

TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi blago porasli, nakon dva dana pada, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i rizika od recesije u SAD-u...MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 posto nakon što je jučer potonuo 1,4 posto. Australsko tržište bilo je gotovo...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.