Wall Street: Dow Jones blago porastao, S&P i Nasdaq pali

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Dec.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Dow Jones blago porastao, S&P i Nasdaq pali

NEW YORK - Na Wall Streetu je Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 blago pao jer su ulagači bili oprezni zbog niza domaćih i međunarodnih otvorenih pitanja.

Dow Jones ojačao je 70 bodova ili 0,29 posto, na 24.597 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2650 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 7070 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi osjetno porasli, nastavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << uspon od prethodnog dana potaknutog naznakama popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

No entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo.

''Tržište je trenutno vrlo nervozno. Ulagači su ujutro bili dobro raspoloženi, no potom su se vratila strahovanja'', kaže Omar Aguilar, direktor u fondu Charles Schwab Investment Management.

Među ostalim, kaže, ulagači su zabrinuti zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro povećati kamatne stope, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije, nesigurnosti u vezi s Brexitom...

''Treba nam nešto što bi potaknulo konzistentniji trend. To bi mogli biti dobri gospodarski pokazatelji, više jasnoće o Fedovim nakanama u idućoj godini ili više sigurnosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine. No ne vjerujem da će do toga doći tako skoro'', kaže Aguilar.

Zbog nesigurnosti ulagača jučer su među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše porasle cijene dionica u tzv. defenzivnim sektorima. Komunalni sektor ojačao je 0,9 posto, potrošački 0,7, a nekretninski 0,6 posto.

S druge strane, u rudarskom sektoru cijene su dionica u prosjeku pale 1,1 posto, a pratio ga je financijski s padom od 0,6 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 6877 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,04 posto, na 10.924 boda, a pariški CAC 0,26 posto, na 4896 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.