Wall Street: Bank of America i JPMorgan zaslužni za nove rekorde indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Okt.2017, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Bank of America i JPMorgan zaslužni za nove rekorde indeksa

NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, zahvaljujući oporavku financijskog sektora i nadi ulagača u dobre poslovne rezultate kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,37 posto, na 22.956 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 2.557 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.624 boda.

Nove rekordne razine tih indeksa ponajviše se zahvaljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rastu cijena dionica u financijskom sektoru za prosječno 0,6 posto, čime su nadoknadili dio gubitaka iz prethodna tri dana.

Prošloga su tjedna cijene dionica najvećih američkih banaka pale nakon što su objavile solidne, ali ne i impresivne kvartalne poslovne rezultate.

No, jučer je, zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice, cijena dionice Bank of America porasla 1,6, a JPMorgan Chasea 2,1 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica nekoliko tehnoloških kompanija. Dionica Netflixa poskupila je 1,6 posto, nakon što je ta kompanija koja nudi televizijski i filmski program na internetu izvijestila o poslovnim rezultatima u prošlom tromjesečju.

Dionica Applea poskupila je, pak, 1,8 posto jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim rezultatima najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Prošloga tjedna započela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a ovoga će tjedna izvješća objaviti niz velikih kompanija.

"Vjerujem da će rezultati kompanija usmjeravati tržište iduća dva do tri tjedna. Puno je optimizma na tržištu i nadam se da će rezultati kompanija opravdati taj optimizam", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 posto, pa se ulagači, kažu analitičari, nadaju da će rezultati kompanija i njihove procjene daljnjeg poslovanja opravdati tak snažan rast indeksa.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.526 bodova, no pariški CAC porastao je 0,21 posto, na 5.362 boda, a frankfurtski DAX 0,09 posto, na rekordna 13.003 boda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.