Izvor: Blic, 21.Sep.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u UN pozvao članice da ne dozvole prijem Kosova u Unesko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN u Njujorku da je postizanje političkog rešenja za problem Kosova nacionalni prioritet Srbije, uz ekonomski razvoj i integraciju u Evropsku uniju.

Vučić je u svom govoru Generalnoj skupštini istakao da je od ključne važnosti postizanje političkog rešenja, kao uslova za dalji ekonomski napredak, mlade ljude i dalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razvoj.

Vučić je takođe poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je ukazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak i mir i stabilnost u regionu.Naveo je da će Srbija i dalje investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju.

- Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme - rekao je Vučić i podvukao da očuvanje mira i stabilnosti "zahteva svakodnevni trud, rad i reforme".

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvole prijem Kosova u Unesko.

Rekao je da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u Unesko i podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe...

On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

Predsednik Srbije je istakao da ostajemo čvrsto posvećeni pridruživanju Evropskoj uniji i negovanju daljeg partnerstva sa zapadnim zemljama, kao i da nećemo odustati od vojne neutralnosti za koju smo čvrsto opredeljeni.

- Ponosan sam na Srbiju koja čuva teritorijalni integritet i suverenitet. Nikada nećemo odustati od vojne neutralnosti - rekao je srpski predsednik i dodao da Srbija veruje u EU ali i da je "ponosna i ne stidi se" dobrih odnosa sa Rusijom i drugim zemljama.

Vučić je, takodje, naveo potrebu za reformom UN, ali i podršku svetskoj organizaciji i izrazio podršku borbi protiv terorizma Islamske države i al-Kaide, ekstremizma, siromaštva i socijalne nejednakosti. On je rekao da su opšteprihvaćene vrednosti jednakih prava, prava na identitet i integracija u moderno društvo budućnost.

Prema njegovim rečima, Srbija će činiti sve što je u njenoj moći da UN budu bitnije u svetu.

Vučić je podvukao da je uslov broj jedan za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti. Naveo je da će više govoriti o Srbiji, zemlji koja i ima sve veći ugled u svetu.

Kako je naveo, on se obraća prvi put u svojstvu predsednika Srbije, ali da je pažljivo slušao prethodne govornike, da su svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali neke druge ili napadali neke druge da oni taj mir ugrožavaju.

UN najznačnije svetsko telo za suverenitet Srbije

Predsednik Srbije sastao se ranije danas sa predsedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom i tom prilikom naglasio da su UN najznačajnija međunarodna organizacija sa stanovišta zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić i Lajčak su razgovarali o planovima za reformu UN, ulozi Srbije u ovoj međunarodnoj organizaciji i situaciji u regionu.

Vučić je istakao da Ujedinjene nacije imaju odgovoran pristup po pitanju Zapadnog Balkana.

On je, u ime Republike Srbije, podržao odgovoran pristup Miroslava Lajčaka na unapređenju rada i aktivnosti UN.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je naglasio da je glavni cilj predsedavanja poštovanje tri stuba UN: ljudska prava, mir i bezbednost i razvoj.

On je istakao naophodnost postizanja konkretnih rezultata na planu reforme UN, jačanje poverenja između UN i njenih članica, i naglasio da ova organizacija ima ambiciozan program o migracijama, što će biti prvi veliki međunarodni okvir, kao i da je uloga UN da se zalaže za mir i prevenciju konflikta, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić u UN pozvao članice da ne dozvole prijem Kosova u Unesko; tek ćemo videti da li je Priština obezbedila glasove

Izvor: Blic, 21.Sep.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN u Njujorku da je postizanje političkog rešenja za problem Kosova nacionalni prioritet Srbije, uz ekonomski razvoj i integraciju u Evropsku uniju...Vučić je u svom govoru Generalnoj skupštini istakao da je od ključne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.