Vučić: Nije realno postići rešenja u regionu bez SAD

Izvor: RTS, 22.Sep.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nije realno postići rešenja u regionu bez SAD

Ako neko misli da je moguće bez SAD postići bilo kakvo rešenje problema u regionu, to prosto nije realno i nema dodira sa stvarnošću, istakao je Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije je u Njujorku imao više od 50 susreta, a posetom je, kaže, veoma zadovoljan jer je imao priliku da razgovara sa brojnim svetskim liderima, ali i sa ljudima koji imaju uticaj i različita viđenja događanja na Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Srbije je rekao da su Sjedinjene Američke Države za nas jedan od najvećih partnera u svetu, kao i da sa njima razgovaramo o svemu i moramo zajednički da rešimo probleme.

Aleksandar Vučić, koji se sinoć u Njujorku sastao sa prvom zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard, preneo je da je razgovor bio dobronameran sa obe strane, iako ne lak, jer se razgovaralo o temama koje nisu prijatne.
"Kada govorimo o bilateralnim odnosima, tu su teme na kojima Amerikanci insistiraju, kao što je slučaj braće Bitići i paljenje američke ambasade u Beogradu. Mislim da je važno da nijedan zločin ne bude nerasvetljen, pre svega, kada govorimo o slučaju Bitići, bilo bi dobro kada bi naši organi taj posao završili", objasnio je Vučić.
Dodao je da je bilo reči i o mnogo drugih tema.
"Imali smo druge teme koje su govorile o sve boljim bilateralnim odnosima naše dve zemlje, i o većoj ekonomskoj saradnji, privlačenju još većeg broja investitora u narednom periodu. Naravno, razgovarali smo i o Kosovu i Metohiji i o situaciji u celom regionu", istakao je Vučić.
Predsednik je ponovio da razgovori nisu bili laki, ali da su neophodni, i da u politici ne smete da se rukovodite emocijama i očekujete da imate prijatne i lepe razgovore.
"Ako hoćete prijatne razgovore, nemojte da se bavite ovim poslom, jer to ne daje rezultate", naglasio je Vučić.
Kada je reč o slučaju braće Bitići, precizirao je da SAD traže hapšenje lica odgovornih za taj zločin. U vezi sa paljenjem Ambasade SAD u Beogradu, oni, prema njegovim rečima, traže komandnu i političku odgovornost za one koji su, po njihovom mišljenju, uticali na to da policija ne obavi svoj posao kako bi trebalo.
"Mi smo govorili da je postupak za napad na Ambasadu odavno u toku, kao i da je sudstvo u Srbiji nezavisno, ali i da ne postoji nijedan razlog da se bilo šta zaustavlja na bilo koji način. Mi želimo i smatramo da bi bilo važno da se otkriju počinioci zločina nad porodicom Bitići. Mislimo da bi to bilo važno za naše zdravlje, a ne samo za pravdu za porodicu, što je takođe važno. Nadamo se da ćemo imati uspeha", istakao je i dodao da nije ni tužilac ni sudija da bi to mogao da obavi.
Vučić je preneo da je Milardova bila vrlo ljubazna, a da teme nisu uvek one koje nam idu u prilog, pa je bitno da se rešavaju i da se njima bavimo.
"To je naš posao", zaključio je Vučić u izjavi novinarima.
"UN svesne značaja Zapadnog Balkana"
Aleksandar Vučić se, na kraju višednevne posete Njujorku i učešća na zasedanju Generalne skupštine UN, sastao sa generalnim sekretarom te svetske organizacije Antoniom Guteresom i izrazio uverenje da UN postaju sve svesnije značaja našeg regiona.

"Imao sam sastanak sa generalnim sekretarom UN Guteresom. Razgovarali smo i o onome što je njegov posao unutar UN i svim problemima na Balkanu. Mislim da UN postaju sve svesnije značaja našeg regiona, ali i problema koji bi mogao da postoji na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić novinarima.
Preneo je i da je razgovarano i o uticaju Srbije, kao i da Guteres veoma ceni njen uticaj u regionu i da dobro razume ono što Srbija radi.
"Konsultovali smo se i tražio je mišljenje Srbije o nekim drugim regionalnim pitanjima. Gledao sam da se držim po strani za sve stvari koji se ne tiču direktno Srbije, jer znam koliko su ti problemi duboki i kako ih je teško rešavati", rekao je predsednik Srbije.
Više od 50 sastanaka u Njujorku
Predsednik Srbije je, na kraju višednevne posete Njujorku, rekao da je veoma zadovoljan jer je imao priliku da se sastane sa brojnim svetskim liderima, ali i da razmeni reči sa ljudima koji imaju uticaj i različita viđenja na događanja na Balkanu.
"Veoma sam zadovoljan sveukupnom posetom Njujorku i pokušaćemo da napravimo kompletan spisak svih razgovora koje smo imali, od državnika, predsednika, premijera, ministara, ljudi koji pripadaju različitim organizacijama", rekao je Vučić.
Tokom boravka u Njujorku, predsednik Srbije sastao se sa više od 50 zvaničnika zemalja i organizacija sveta.
Razgovarao je i sa Džordžom i Aleksom Sorosom, koji su želeli, kako je preneo, da čuju kakva su naša viđenja događaja na Balkanu, situacije i budućnosti u regionu.
"To je prilika da svoje poglede iznesemo na najrazličitijim, najvažnijim mestima u svetu, kao i da čujemo kako razmišljaju svi oni koji nemaju obavezu da uvek misle kako mi mislimo", objasnio je Vučić.
Izrazio je uverenje da je delegacija Srbije, koju je predvodio, dobro predstavljala našu zemlju u UN, kao državu koja nije od najvećeg značaja za čovečanstvo.
"Imali smo dobrih sastanaka, uvaženi smo na mnogim mestima, mislim da nije bilo ni negativnih komentara i reakcija na naš govor", ukazao je predsednik Srbije.
Naime, dodao je, na govor predsednika jedne države na zasedanju Generalne skupštine UN ne postoji pravo na repliku, ali zato u diskusiji je moguće komentarisati i kritikovati.
S tim u vezi, Vučić je izrazio zadovoljstvo što i u diskusijama nije bilo defakto kritika.
"Mislim da je sve dobro bilo i da smo mnogo važnih kontakata ostvarili", zaključio je Vučić.
Dodao je da se sada sa velike svetske scene vraća u Srbiju, gde će pokušati da pokaže našim građanima da mogu da žive bolje i imaju bolji standard, kao i da nije sve bilo uzaludno.
S tim u vezi je najavio da će u ponedeljak prisustvovati otvaranju puta Žagubica–Krepoljin, a u utorak otvaranju nove fabrike u Šapcu, "Jazaki", o kojoj se mnogo govorilo.
Dodao je i da će u nedelju poznatom svetskom glumcu Rejfu Fajnsu uručiti srpsko državljanstvo. Ocenio je da je to odlična stvar po našu zemlju, posebno imajući u vidu što Fajns ne prihvata srpsko državljanstvo zbog para, već zato što, kako kaže, stvarno voli Srbiju.
"Dogovoreno da premijer Belgije poseti Srbiju"
Inače, Vučić je tokom boravka u Njujorku ostvario odlične kontakte sa svetskim liderima, a to najbolje svedoči susret koji je danas imao, tokom davanja izjave srpskim novinarima, sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom u sedištu UN.
Za vreme davanja izjava novinarima, prolazio je belgijski premijer, koji se, videvši Vučića, zaustavio i srdačno pozdravio. Vučić mu je rekao da upravo govori o njemu i razgovorima koje je vodio s njim, na šta se šef belgijske vlade nasmejao.
Predsednik Vučić je bio posebno zadovoljan razgovorom sa Mišelom, ocenivši da su mu se "vrata nade" šire otvorila pošto zvanični Brisel želi da snažnije podrži brži put naše zemlje u EU.
"Važno je zato što je Mišel govorio upravo o tome. Čini mi se da prvi put ozbiljno razmišljaju o prijemu Srbije u EU i to su odlični signali za našu zemlju i to pokazuje koliko su građani Srbije poštovani i to je veoma dobro", rekao je Vučić.
Dogovoreno je, kako je preneo, i da premijer Belgije uskoro poseti Srbiju.
To bi bila prva poseta posle više decenija predsednika belgijske vlade Srbiji, pošto su do sada posete bile na nižem, odnosno ministarskom nivou.
"Belgija želi da pomogne što bržem ulasku Srbije u EU"
Vučić je ranije novinarima rekao da je bio iznenađen i zahtevom za bilateralu, ali i sadržajem razgovora sa Mišelom.
"Očekivao sam da ćemo razgovarati o malim problemima koje imamo oko jedne privatne belgijske kompanije ('Energozelen'), uz sve dobre stvari koje imamo od 'Deleza' pa nadalje. Tema je bila – želja Belgije da se što više upozna sa situcijom u Srbiji", objasnio je Vučić.
Kako je rekao, Belgija želi da pomogne što bržem ulasku Srbije u EU.
"Kada je tako zainteresovana jedna Belgija, na takav način, moram reći da su mi se nekako vrata nade šire otvorila, posebno što je želeo da čuje srpsku stranu, naše argumente, šta mislimo o Kosovu i Metohiji, vladavini prava, o relativnom brzom učlanjenju u Uniju. Veoma sam zahvalan premijeru Belgije na takvim porukama", poručio je Vučić.
Predsednik Srbije je upoznao Mišela sa rezultatima ekonomskih reformi i planovima za dalji razvoj srpske ekonomije i dodao da je Srbija mnogo uradila na izmeni poslovne klime.
Kako je rekao, za obe zemlje bilo bi značajno ukoliko bi bio povećan interes belgijskih investitora za ulaganje u Srbiji, naročito u oblasti energetike, poljoprivrede i infrastrukturnih projekata.
Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi dobri i zahvalio na aktivnoj podršci Belgije evropskom putu Srbije. 
Naglasio je i da je Srbija snažno privržena dijalogu sa Prištinom i dodao da očekuje da prištinska strana konstruktivno pristupi implementaciji Briselskog sporazuma, a takođe je sagovornika obavestio o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.
Mišel je izrazio veliko interesovanje za Srbiju, kao i za stavove srpskih zvaničnika i evrointegracije, pozitivno ocenivši evropski put Srbije i nastavak dijaloga sa Prištinom.
Istakao je da je neophodno raditi na unapređenju ekonomske saradnje Belgije i Srbije radi jačanja privrede dveju zemalja. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Bez pomoći SAD nema rješenja problema u regionu

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Sep.2017

NJUJORK – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da, ako neko misli da je moguće bez SAD postići bilo kakvo rješenje problema u regionu, to prosto nije realno i nema dodira sa stvarnošću...Predsjednik Srbije je dodao i da su SAD za nas jedan od najvećih partnera u svijetu, kao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Aleksandar Vučić je rekao da rešenje problema u regionu moguće jedino uz SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2017

Predsednik Srbije sastao se Elizabet Milard i govorio o sve boljim bilateralnim odnosima dve zemlje, i o većoj ekonomskoj saradnji, kao i o privlačenju još većeg broja investitora u narednom periodu..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da, ako neko misli da je moguće bez SAD postići...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.