Vrhunski podvig: Rekonstruisana vrata vavilonske kapije boginje Ištar

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhunski podvig: Rekonstruisana vrata vavilonske kapije boginje Ištar

Dve američke istoričarke umetnosti, Elizabet Knot s Njujorškog univerziteta i njena koleginica Anastazija Anrhajm sa Univeziteta Pensilvanije, izvele su pravi podvig jer su desetine hiljada fragmenata cigala sklopile da bi rekonstruisale jedna vrata Vavilona, posvećena boginji Ištar.

Žitelji Vavilona su u prvom milenijumu pre naše ere izgubili rat sa Asircima koji su im razorili prestonicu, a njihov vladar Nabukodonosor II ( 604-562) je odlučio da obnovi svoju prestonicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grad je, inače, bio podignut pre 1500 godina i bio je jedan od starijih i najvažnijih gradova Mesopotamije.

Njihovi mudraci su odlučili da raščiste teren i ponovo izgrade put od zidina grada do hrama vrhovnog boga Marduka i da duž puta budu zidine obložene gleđosanim ciglama na kojima su u plitkom reljefu, u veoma živim boljama, bile prikazane figure zveri.

Od tog svečanog puta su tokom vekova ostale samo gomile šuta koje su poslužile Elizabet i Anastaziji da rekonstruišu njegove zidine, na kojima su bili prikazani lavovi, bikovi i mitske životinje mušuš, koje su imale telo i rep zmije, prednje noge poput lavljih i zadnje kao orlovi.

Na kraju svečanog puta bila je kapija posvećena boginji Ištar.

Cigle sa jednom stranom prekrivenom gleđi raznosili su žitelji okolnih mesta, jer su bile veoma pravilnog oblika i veoma dobro ispečene.

Kapija je otkrivena pre više od 100 godina i nemački arheolog Robert Koldvej je počeo da prikuplja cigle sa kojih nije bila sastrugana gleđ.

On je već prikupio na desetine hiljada gleđosanih cigala i fragmenata zida kada su radovi prekinuti jer je izbio Prvi svetski rat.

Sve to što je prikupljeno u Vavilonu je poslato za Nemačku, a tamo su u Muzeju Pergamona stručnjaci počeli da sklapaju kapiju 1928. godine.

U berlinskom Pergamon muzeju nekoliko figura iz svečane procesije je sklopljeno, ali neke nisu bile gleđosane jer je taj postupak bio veoma komplikovan i spor.

Dve američke istoričarke umetnosti prvo su se posvetile rekonstrukciji izrade gleđi i cigala od gline kao što su radili prvi graditelji zida koji je štitio put do kapije Ištar.

One se nadaju da će rekonstruisati celu procesiju životinja u kojoj je bilo 120 lavova i još nepoznat broj bikova i mušusa.

Da bi se sklopila jedna figura lava potrebno je 70 kalupa za cigle koje, kada se sklope, prikazuju lava u plitkom reljefu s razjapljenim čeljustima.

Pozadina ove procesije životinja je plave boje, koja je u antičko doba bila izuzetno skupa.

Ova rekonstrukcija kapije Ištar sada je izložena u Institutu starog sveta u Njujorku i moći će da se razgleda do 24. maja 2020. godine.

Tekst o rekonstrukciji ovog značajnog eksponata napisao je arheolog Džeret Lobel, glavni urednik časopisa Arheologija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Restaurirana vavilonska kapija boginje Ištar

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2019, 01:53

Dvije američke istoričarke umjetnosti, Elizabet Knot sa Njujork univertiteta i njena koleginica Anastazija Anrhajm sa Univeziteta Pensilvanije, izvele su pravi podvig jer su desetine hiljada fragmenata cigala sklopile da bi rekonstruisale jedna vrata Vavilona, posvećena boginji Ištar.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.