Vlasniku vraćena slika koju su nacisti ukrali pre 87 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2020, 09:58

Vlasniku vraćena slika koju su nacisti ukrali pre 87 godina

Slika dva mlada klizača iz 19. veka, koju su nacisti ukrali od jevrejske porodice 1933. godine i koja je nedavno otkrivena u malom muzeju u saveznoj državi Njujork, vraćena je vlasnicima nakon 87 godina, piše AP.

Slika pod nazivom "Zima", koju je naslikao američki slikar Gari Melčers, deo je zaplene od preko 1.000 umetničkih dela i artefakata koju su nacisti oduzeli od jevrejske porodice Mose.

Naslednici su tokom poslednje decenije uporno pokušavali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povrate ukradena umetnička dela.

Projekat povratka umetnina otpočeo je 2011. godine, a naslednici su do sada uspeli da pronađu preko 50 slika i artefakata iz javnih i privatnih muzeja, kao i u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Izraelu i SAD.

Povratak slike "Zima" otpočeo je nakon što je muzej "Arkel" u Kanadžohariju u saveznoj državi Njujork objavio post na fejsbuku ilustrovanom njome, povodom zatvaranja sezone u januaru 2017. godine.

Post je primetio student "Fraje univerziteta" u Berlinu koji je sarađivao sa Mejkeom Hofmanom, vođom projekta za povratak ukradenih umetnina koju su pokrenuli naslednici porodice Mose i nemačke kulturne institucije.

Hofman je izjavio da su istraživači sliku uspeli da povežu sa porodicom Mose uz pomoć direktorke muzeja "Arkel".

Sliku je 1900. godine kupio magnat Rudolf Mose, a nakon njegove smrti 1920. godine, nasledila ju je njegova ćerka. Ona je zajedno sa svojim suprugom vodila novine "Berliner tagerblat", koje su kritikovale Nacističku stranku tokom prvih godina njenih uspona. Oni su zbog progona nacista Nemačku napustili 1933. godine, a nacisti su zaplenili svu njihovu imovinu, uključujući i umetničku kolekciju.

Slika je maja 1934. godine na aukciji prodata nepoznatom kupcu. Pet meseci kasnije našla se u gradskoj galeriji u Njujorku, gde je zapala za oko Bartletu Arkelu, bogatom kolekcionaru. Slika je kasnije postala deo kolekcije izložene u muzeju koji je po njemu dobio ime.

Ne postoje dokazi da je Arkel bio upoznat sa istorijom slike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.