VUČIĆ KOD TRAMPA NA PRIJEMU! Predsednika Srbije čeka niz važnih susreta u Njujorku

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2019, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ KOD TRAMPA NA PRIJEMU! Predsednika Srbije čeka niz važnih susreta u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku ove sedmice učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti klimatske promene, a na agendi srpskog predsednika svakako su najvažnija tema razgovori sa najvažnijim međunarodnim faktorima o rešavanju kosovskog pitanja.

U SAD šef države sastaće se, između ostalih, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen zahtev, pomoćnikom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << departmentu Filipom Rikerom, kao i sa političkim direktorom britanskog Forin ofisa Ričardom Murom.

Takođe, Vučić će prisustvovati prijemu koji Donald Tramp priređuje za učesnike zasedanja Generačne skupštine UN, pa će verovatno biti prilike da razmeni mišljenja i sa predsednikom SAD.

Osnaživanje pozicije

Sagovornici poručuju da će Vučić sa svetskim moćnicima razgovarati od KiM i evrointegracijama, ali i o budućim investicijama, ekonomskom napretku Srbije i situaciji u BiH.

Potpresednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da će ovo biti odlična prilika za predsednika Vučića da osnaži poziciju Srbije i dobije podršku po pitanju evropskih integracija, ali i kompromisnog rešenja za KiM.

- Imaće veoma teške razgovore, srešće se sa Angelom Merkel, Sergejom Lavrovim, a nadamo se da će imati kratak susret i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovim timom, što je ogromna šansa da utiče da SAD potencijalno uvaže naše legitimne interese na KiM koristeći argumente koje su američki zvaničnici iz Trampove administracije prihvatili i dobro razumeli u proteklih nekoliko godina. Očekujem da će predsednik imati priliku da razgovara i sa Majkom Pompeom i da će se upoznati i nastaviti saradnju sa novoimenovanim savetnikom za nacionalnu bezbednosti O' Brajenom. Takođe, siguran sam da će predsednik Vučić dobar deo svog vremena da iskoristi kako bi razgovarao sa liderima zemalja sa kojima Srbija ima snažnu ekonomsku saradnju o novim projektima i investicijama - smatra Marinković.

Analitičar Jakša Šćekić za naš list dodaje da će svetski moćnici sa Vučićem imati dve teme.

- Jedna tema je Kosovo, a druga tema je BiH, to naročito postaje tema posle ove SDA rezolucije, koja znači premontiranje Dejtona. Izgleda Bošnjaci misle da je prošlo mnogo vremena i da mogu da probaju da se igraju sa tim. To je testiranje političke situacije u BiH, ali svetu ne treba još jedna destabilizacija. Što se Kosova tiče, biće to međusobno objašnjavanje šta su srpske crvene linije i šta su prištinske crvene linije - zaključuje Šćekić.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.