U Savetu bezbednosti UN samo jedna žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Savetu bezbednosti UN samo jedna žena

Broj žena diplomata u Ujedinjenim nacijama nikada nije bio veliki, a samo je mali broj njih u poslednjih 70 godina predstavljao svoje zemlje Savetu bezbednosti.

Tokom 2014. godine bilo ih je rekordnih šest, u 2015. četiri, da bi danas bila samo jedna, ambasadorka SAD Samanta Pauer. Na godišnjem sastanku Komisije UN za položaj žena ove nedelje Njujorku, ocenjeno je da je Savet bezbednosti i dalje telo kojim dominiraju muškarci i istaknuto da je potrebno da se žene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mnogo više uključe u rešavanje pitanja mira i bezbednosti u svetu.

 Zvaničnik UN Džefri Feltman ocenio je da to što je samo jedna žena u Savetu bezbednosti ukazuje na potrebu "održive privrženosti" rodnoj ravnopravnosti u rešavanju kriza i sukoba u svetu.

Generalni sekretar Ban Ki-Mun povećao je na 20 odsto broj žena svojih podsekretara i pomoćnika, a broj ambasadorki u UN povećao se u poslednjih 20 godina sa sedam na 37, što je takodje 20 odsto, rekao je Feltman i naglasio da to i dalje nije dovoljno.

Prva žena ambasadorka u Savetu bezbednosti bila je Čileanka Ana Figureoa Gahardo, 1952. godine, a prva Amerikanka članica tog najvišeg izvršnog tela UN bila je Džin Kirkpatrik, 1981. godine.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.