Izvor: Radio 021, 28.Mar.2020, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD više od 100.000 zaraženih, Tramp nagovestio mogućnost karantina u državi Njujork

Najmanje 111.115 stanovnika Sjedinjenih Američkih Država zaraženo je virusom korona, preminule su 1.842 osobe. U Njujorku je inficirano 52.318 ljudi, a umrlo je 728, saopštio je guverner Endru Kuomo.

Američki predsednik Donald Tramp pomenuo je danas mogućnost da država Njujork bude stavljena u karantin zbog pandemije virusa korona, ali nije naveo detalje ni kakve tačne mere podrazumeva pod karantinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Voleli bismo da Njujork bude u karantinu jer je to vruća tačka", rekao je Tramp i dodao da razmatra eventualnu izolaciju Njujorka, Nju Džersija i delova Konektikata.

Guverner Njujorka Endru Kuomo koji je intervjuisan nakon što je danas razgovarao sa Trampom, rekao je da to pitanje uopšte nije pomenuto tokom razgovora.

"Ne znam ni šta bi to značilo. Ne znam ni kako bi to moglo da se sprovede sa pravne tačke gledišta", dodao je Kuomo.

Njujork je postao epicentar epidemije korona virusa koja trenutno pogađa SAD.

Predstavnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, izglasao je paket ekonomske pomoći građanima i privredi vrednim dva triliona dolara. Paket su već odobrili republikanski Senat i predsednik Donald Tramp. Centrali deo tog paketa pomoći su direktne keš isplate građanima koji su izgubili posao ili su bili primorani da obustave svoje poslove zbog pandemije.

Uprkos podacima o najvećem broju slučajeva na svetu, Tramp je rekao da će njegova administracija u narednim danima objaviti "dobre statističke podatke i činjenice koji će građanima olakšati život". Tramp je naložio da na granici SAD i Kanade, koja je trenutno zatvorena za prelaz putnika, budu raspoređeni američki vojnici.

"Kanada se snažno protivi takvom američkom predlogu i to smo jasno stavili do znanja. Kriza javnog zdravlja ne zahteva ovakvu meru", rekla je zamenica kanadskog premijera Kristija Frilend.

Autor: FoNet, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.