Televizija je bila zainteresovana da prenese stav Srbije

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Televizija je bila zainteresovana da prenese stav Srbije"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da su Švajcarci insistirali da čuju šta mogu da urade da bi pomogli u dijalogu Beograda i Prištine.

Ona je iz Njujorka za Radio-televiziju Srbije podsetila da je Švajcarska jedna od zemalja koja snažno podržava nezavisnost takozvanog Kosova.

"To je zemlja koja je, čini mi se prvi put sada, insistirala da čuje šta oni mogu da urade da pomognu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji u dijalogu sa Prištinom", kazala je Ana Brnabić, koja je u Njujorku razgovarala i sa švajcarskim predsednikom Alenom Bersenom.

Ona je rekla da je ekipa švajcarske televizije bila zainteresovana da prenese srpski stav o dijalogu i šta Švajcarska može da učini da ga podrži.

Ocenila je da su prepoznati napori Srbije da se napravi iskorak u" održivi mir i održivu stabilnost na Balkanu".

Premijerka je u razgovoru s predsednikom Švajcarske Alenom Berseom rekla da je dijalog Beograda i Prištine "težak proces" koji traži "puno vremena i strpljenja" ali da mu je Srbija posvećena, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Brnabić je rekla da je predsednik Aleksandar Vučić, još kao predsednik Vlade pokrenuo proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao "liderstvo i političku odgovornost za budućnost" Srbije.

Ona je navela i da je za Srbiju veoma značajna puna primena Briselskog sporazuma.

"Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze. Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane", rekla je premijerka i dodala da je važno da Kosovo ne postane zamrznuti konflikt.

Brnabić je u razgovoru predstavila najvažnije rezultate ekonomskih reformi i reformi u oblasti obrazovanja, i navela da je švajcarski model dualnog obrazovanja bio dobar primer za Srbiju i da smo, usvajanjem zakonskih rešenja, stvorili uslove da dualno obrazovanje zaživi u Srbiji u većem kapacitetu.

Premijerka se zahvalila na podršci koju Vlada Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) pruža Srbiji.

Brnabić i Berse razgovarali su i o digitalizaciji kao pitanju koje je među prioritetima obe zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.