Izvor: RTS, 22.Sep.2021, 06:28

Talibani traže da govore na generalnoj skupštini UN u Njujorku

UN su objavile da su u ponedeljak dobile pismo talibanskog ministra spoljnih poslova u kojem se traži da se uključe u rad Generalne skupštine i da se taj zahtev razmatra.
Komitet za akreditaciju UN koji ima devet članova, među kojima su Rusija, SAD i Kina, razmatra zahtev talibana da im se omogući prisustvo Generalnoj skupštini, koja je sinoć počela u Njujorku.

Istovremeno uz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << taj zahtev, vlasti u Kabulu su obavestile UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina za novog UN ambasadora.
Šahin je trenutno predstavnik za javnost talibanskih vlasti u Dohi.
Nije verovatno da će se Komitet za akreditaciju sastati pre sledećeg ponedeljka kada se zasedanje završava.
Do tada će Avganistan predstavljati aktuelni ambasador Gulam Izačai koji bi trebalo da se obrati Generalnoj skupštini upravo poslednjeg dana zasedanja 27. septembra.
Kada su prethodni put talibani upravljali Avganistanom od 1996. do 2001. ovu državu je u UN predstavljao ambasador kojeg oni nisu priznavali jer ga je postavila prethodna vlada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Talibani traže obraćanje na Generalnoj skupštini UN-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Sep.2021

Talibani su zatražili da se obrate svjetskim liderima na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku. Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutak uputio pismo UN-u sa tim zahtjevom, o kojem će odlučivati komitet svjetske organizacije. Britanski BBC podsjeća da komitet ima devet članova, među...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.