Tači, Haradinaj i Veselji ne odustaju, u sredu o ukidanju suda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači, Haradinaj i Veselji ne odustaju, u sredu o ukidanju suda

Prištinski list "Gazeta ekspres" piše da glavni kosovski zvaničnici - predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsedavajući skupštine Kadri Veselji, ne odustaju od planova da ukinu zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine.

Navodi se da je ovaj dnevnik juče dobio zvanični dokument Predsedništva kosovske skupštine u kojem se navodi da se rasprava, na zahtev poslanika, očekuje u sredu 17. januara.

"Gazeta" navodi da je sednica Predsedništva skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvobitno bila zakazana za ponedeljak 15. januar, prvi dan nakon zimske praznične pauze, ali je odložena za sredu, ali da se bez obzira na to, napori za ukidanje zakona, na inicijativu 43 poslanika od 22. decembra prošle godine, i dalje nastavljaju.

Podseća se da je inicijativa poslanika vladajuće koalicije u Prištini za sazivanjem vanredne sednice skupštine prošlog meseca propala zbog nedostatka kvoruma i da je za određivanje dnevnog reda plenarne sednice potrebna većina glasova Predsedništva skupštine.

Njujork tajms: Oči sveta uprte u Kosovo, suditi svakom zločincu

"Njujork tajms" objavio je tekst u kome ukazuje da pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su činili Albanci, prete da "naruše odnose" Prištine sa zapadnim saveznicima.

U tekstu pod naslovom "Oči sveta uprte u Kosovo zbog nastojanja da blokira sud za ratne zločine" navodi se da su zapadne sile uvek bile nepokolebljive u stavu da se Kosovo kao i region mora suočiti sa balkanskim ratovima. Podseća se i da su Francuska i Nemačka u Prištinu poslale izaslanike u okviru napora da izvrše pritisak na zvaničnike da odustanu od pokušaja izmene zakona.

"Svakom ko je osumnjičen da je počinio ratne zločine mora da bude suđeno, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost", rekao je Džejms Ker Lindzi, profesor politike i stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu.

Kako je dodao, "niko nije dobio odrešene ruke po pitanju ratnih zločina".

Kako se podseća u tekstu, u decembru prošle godine, 43 poslanika, većinom iz redova veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pokušali su da na glasanje u skupštini stave inicijativu za ukidanje suda, ali se to nije dogodilo i rasprava je odložena, a očekuje se ovih dana da ta tema bude ponovo stavljena na dnevni red.

Kako piše njujorški list, navodi se da neki od komandanata OVK, među kojima kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veseljij predvode napore za opoziv zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda.

U tekstu se navodi i da su lokalni mediji izvestili da su optužnice neizbežne i da bi se neke vodeće političke ličnosti mogle suočiti sa hapšenjem.

Specijalni sud čije je sedište u Holandiji, sa timom međunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu, formiran je radi procesuiranja ratnih zločina bivših članova OVK, navodi se u tekstu "Njujork tajmsa" i podseća da ga je osnovala kosovska skupština na insistiranje zapadnih saveznika 2015. godine.

"Njujork tajms" navodi da su bivši članovi OVK zauzeli pozicije moći na Kosovu i čine najveći deo tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući aktuelnog predsednika i premijera.

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je Evropska unija osnovala 2011, i na čijem je čelu bio američki diplomata Klint Vilijamson.

"Njujork tajms" podseća da je istraga pokrenuta nakon što je Savet Evrope izneo optužbe na račun OVK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Njujork tajms": Oči sveta uprte u Kosovo, suditi svakom zločincu

Izvor: Blic, 14.Jan.2018

"Njujork tajms" objavio je tekst u kome ukazuje da pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su činili Albanci, prete da "naruše odnose" Prištine sa zapadnim saveznicima...U tekstu pod naslovom "Oči sveta uprte u Kosovo zbog nastojanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.