Šta znače rezultati novog popisa za političku mapu Amerike

Izvor: VOA, 27.Apr.2021, 09:05

Šta znače rezultati novog popisa za političku mapu Amerike

Američki Biro za popis stanovništva objavio je nove podatke prema kojima su južne i zapadne države, zbog migracija i rasta broja stanovnika, dobile nova mesta u Predstavničkom domu Kongresa, dok su ih neke države na severu izgubile, a na taj način republikanci jačaju svoja uporišta. Rezultati popisa koji je trajao 10 godina će odrediti političku mapu Amerike u narednoj deceniji. Teksas je dobio dva mesta, i to je najveća promena u popisu. Po jedno mesto dobili su Florida, Severna Karolina, Oregon, Montana i Kolorado. Po jedno mesto izgubili su Njujork, Kalifornija, Ilinois, Mičigen, Ohajo, Pensilvanija i Zapadna Virdžinija. Broj članova Predstavničkog doma  koji dolazi iz neke države zavisi od broja stanovnika u toj državi. One u kojima raste populacija, dobijaju nova mesta, one u kojima se smanjuje ih gube. Novi rezultati popisa znače i da će države morati da menjaju granice svojih distrikta, proces poznat i kao "džerimendering", što obe partije žele da okrenu u svoju korist. Promene u popisu stanovništva znače da republikanci, koji su većina u državnim skupštinama Teksasa i Floride, mogu da promene granice distrikta tako da u njima više ne pobeđuju demokrate, koje imaju tesnu većinu. Kalifornija je i dalje američka država sa najviše stanovnika, ali pošto se broj žitelja smanjuje, izgubila je jedno mesto. Ukupno, rezultati popisa pokazuju da u SAD živi 331.449.281 stanovnik, što je 7,4 odsto više nego 2010. Ali, to je ujedno i najsporiji rast u američkoj istoriji. Detaljniji rezultati popisa očekuju se u septembru, a objavljivanje ovih rezultata kasni četiri meseca jer zbog pandemije nije bilo moguće ići od vrata do vrata.  
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Novi popis u SAD: Šta on znači?

Izvor: B92, 27.Apr.2021

Američki Biro za popis stanovništva objavio je nove podatke...Prema njima su južne i zapadne države, zbog migracija i rasta broja stanovnika, dobile nova mesta u Predstavničkom domu Kongresa, dok su ih neke države na severu izgubile, a na taj način republikanci jačaju svoja uporišta...Rezultati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.