Sijarto: Gensek UN da bude iz centralne ili istočne Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2016, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto: Gensek UN da bude iz centralne ili istočne Evrope

Mađarska smatra da bi novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija trebalo da bude iz Centralne ili Istočne Evrope, jer bi bio dobar poznavalac tog "ekstremno osetljivog" regiona, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je podsetio da Centralna ili Istočna Evropa nisu delegirale generalnog sekretara UN u poslednjih 70 godina.

Taj region je, prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "ekstremno osetljiv" imajući u vidu rat u Ukrajini, izazove energetske bezbednosti, tenzije na Zapadnom Balkanu, odnose između Rusije i EU, kao i izvestan broj osetljivih pitanja koja, kako se čini, "naši zapadni evropski ili transatlantski prijatelji možda ne shvataju u potpunosti".

"Zbog toga je od presudnog značaja da Ujedinjene nacije konačno dobiju generalnog sekretara iz ovog regiona", rekao je Sijarto aganciji MTI na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Prema njegovim rečima, takav kandidat koji je svestan problema u regionu i upoznat sa mišljenjem njegovih građana, mogao bi da doprinese poboljšanju situacije u centralnoj Evropi i ublažavanju konflikta i tezija u toj oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sijarto: Novi gensek UN iz Centralne ili Istočne Evrope

Izvor: B92, 21.Sep.2016

Njujork -- Mađarska smatra da bi novi generalni sekretar UN trebalo da bude iz Centralne ili Istočne Evrope...Kako je rekao, to bi bio dobar poznavalac tog "ekstremno osetljivog" regiona, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto...On je podsetio da Centralna ili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.