Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2018, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo u kojem na sto stanovnika dolazi jedna knjižara: Lakše do Odiseje nego do prodavnice

NJUJORK - Mjesto Hobart se nalazi u Njujorku, ima dva restorana, jedan kafić, nema čak ni prodavnicu u kojoj možete kupiti alkohol, ali zato možete kupiti "Odiseju" na starogrčkom.

Naime, ovo američko selo ima manje od 500 stanovnika, ali ima pet nezavisnih knjižara.

"Knjige se samo pojavljuju. Došla sam do prodavnice, a tamo me čekaju vreće knjiga", kazala je Barbara Baliet, koja posjeduje jednu od knjižara "Blenheim Hill".

Kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ste u ovom mjestu uvijek bliže kopiji "Odiseje" na klasičnom grčkom nego benzinskoj stanici.

Ovakva literarna situacija pojavila se početkom ovog milenijuma kada se bračni par sa Menhetna, Dajana i Bil Adams, tokom putovanja, zaustavio u ovom selu.

"Oboje smo bili zaintrigirani. Ova oblast mi je djelovala šarmantno i civilizovano u isto vrijeme", rekao je Bil, koji je 40 godina radio kao doktor.

On i njegova supruga, bivši advokat, tražili su aktivnosti kojima bi se bavili u penzionerskim danima.

Na tom prvom putovanju, par je 2001. zapazio prostor za iznajmljivanje na kraju glavne ulice.

Poslije razgovora s vlasnikom, odlučili su da isti iznajme i uskoro su dovezli svoju veliku kolekciju knjiga.

"Nije bilo nikakvih planova kada smo počinjali, nismo bili sigurni ni da li će knjižara preživjeti s obzirom na to da se nalazi tri kilometra od glavnog autoputa", naveo je Bil.

Međutim, imali su puno knjiga i broj je stalno rastao. Bil je uporedo sa doktorskim poslom učio i grčki jezik, pa je prepisivao "Ilijadu", a kasnije i Hipokrata.

Tako je kod njih bilo moguće kupiti kolekciju klasičnih tekstova vezanih za kožu, što se veoma brzo pročulo.

Njihova knjižara radila je fino, ali ne s pretjeranim profitom. Ali onda je Don Dales, lokalni preduzetnik i profesor klavira, odlučio da jedna dobra knjižara zaslužuje drugu i otvorio je svoju radnju.

Možete očekivati da su oni time dobili konkurenciju, međutim desilo se nešto suprotno.

Čitaoci su sve više dolazili, a grad je u međuvremenu dobio još tri knjižare i jedan od lokalnih knjižara je počeo opisivati grad kao "jedino selo knjiga istočno od Misisipija".

Sličnu priču imaju i vlasnice knjižare "Blenheim Hill", prijateljice Barbara Baliet i Šeril Klark, koje su u Hobart došle iz Nju Džerzija.

Klarkova je bila iznenađena što je pronašla takvu malu zajednicu daleko od gradova i fakulteta, a da je toliko preplavljena knjigama.

"Moj prvi utisak je bio da je bio mnogo živahniji od nekih drugih gradova, jer su prodavnice uglavnom bile okupirane. Knjižare su bile dio toga. Potrebna im je knjižarska kultura ovdje. Treba im trgovina, njima je potreban promet. Moramo izgraditi ovaj grad", istakla je Klarkova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.