Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN u ponedeljak o Kosovu

Članice Saveta bezbednosti UN sastaće se u ponedeljak kako bi razgovarale o pitanju formiranja vojske Kosova, saopštio je izvor iz ruske delegacije za RIA Novosti uz napomenu da Zapad traži da sednica bude održana iza zatvorenih vrata, čemu se Rusija protivi. "Zbog situacije nastale odlukom takozvanog parlamenta u Prištini da se oružane snage na Kosovu transformišu u punopravnu vojsku, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, koja podrazumeva prisustvo samo međunarodnih snaga na Kosovu, Srbija i Rusija zatražile su da se u ponedeljak sazive sednica Saveta bezbjednosti" - rekao je sagovornik agencije.
On je dodao da će zbog toga u Njujork doći i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predstavnik Stalne misije objasnio je da "zapadna grupa zemalja nije osporila potrebu za takvom sednicom, ali je ponudila da se održi u zatvorenom formatu". Međutim, prema njegovim riječima, "zbog ove razlike u stavovima nije postignut dogovor, te je odlučeno da će tokom vikenda predsedavajući Saveta bezbednosti - stalni predstavnik Obale Slonovače nastaviti konsultacije sa strankama". „Mi smatramo da je takav pristup izraz nepoštovanja. Zašto se mnoge višečasovne sednice održavaju u otvorenom formatu, dok se vrata zatvaraju kada je reč o Srbiji?“, rekao je izvor.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.