SAD novi raj za izbjegavanje plaćanja poreza

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD novi raj za izbjegavanje plaćanja poreza

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države su nova Švajcarska kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza, piše agencija "Blumberg".

Njujorška agencija je, pozivajući se na izjave generalnog direktora Rotšildovog ogranka za privatno bankarstvo Endrua Penija i advokata ciriške advokatske kancelarije "Anaford" Pitera Kotorsena, prenijela da možda nijedna država nije bolja od SAD-a za izbjegavanje plaćanja poreza.

U članku "Blumberga" se navodi da američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << savezne države Nevada, Vajoming i Južna Dakota postepeno preuzimaju "posao" Britanskim djevičanskim ostrvima, Bahamima i Švajcarskoj, jer SAD nude tajnost bankarskih računa.

Bankarski div Rotšild je, na primjer, otvorio podružnicu u gradu Reno, u Nevadi, samo nekoliko blokova od najpoznatijih kazina, kako bi izbjegao nove međunarodne zahtjeve koji se odnose na objelodanjivanje poreskih informacija, od kojih je Nevada izuzeta.

Rotšildova filijala opslužuje međunarodne klijente privučene stabilnošću američkog finansijskog sistema, a portparolka Ema Res ističe da klijenti moraju da "dokažu da ne krše poreske zakone svojih zemalja".

Podružnica "nije osnovana kako bi iskorišćavala činjenicu da se SAD nisu pridružile međunarodnim standardima izvještavanja", dodala je Res.

Potez Rotšilda slijedila je i kompanija Trident Trast, najveći pružalac usluga za "ofšor" fondove, koja je preselila u SAD desetine klijenata iz Švajcarske i Kajmanskih ostrva, navodi se u tekstu i dodaje da su SAD jedna od rijetkih država koja se danas rukovodi principom tajnosti bankarskih računa prema stranim vlastima.

To bi najviše moglo da ljuti Švajcarce, čije su se banke našle na udaru američkih vlasti prije šest godina u vidu zahtjeva da ukinu viševjekovnu tradiciju "bankarske tajne", odnosno povjerljivosti u pogledu finansijskih transakcija pom računima klijenata, po čemu su tamošnje banke bile čuvene u svijetu.

Američka poreska utočišta su privlačna građanima, jer američke države ne moraju da poštuju sporazum o ustupanju podataka o klijentima poreskim vlastima SAD iz 2010. godine, kojim se od finansijskih kompanija zahtjeva da objave podatke o računima američkih građana u inostranstvu da ih prijave poreskim vlastima.

Osim toga, SAD nisu potpisale ni sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o razmjeni poreskih informacija, što će, kako prenosi njujorška agencija, privući u SAD još više klijenata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.