Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2018, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD napustile Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Savjet za ljuska prava UN-a nazivajući ga leglom političke pristrasnosti. Američka izaslanica Niki HEJLI poručila je kako ovo licemjerno i samouslužno tijelo ismijava ljudska prava.

Savjet koje je formiran 2006. godine kritikovan je zbog dozvoljavanja zemljama koje imaju upitne podatke o ljudskim pravima da budu članice. Ali aktivisti su kazali kako bi ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pokret mogao naštetiti naporima u pratnji i borbi zloupotrebe ljudskih prava širom svijeta.

Hejli je objavila namjeru da SAD-a napuste ovaj Savjet na zajedničkoj konferenciji sa sekretarom Majkom Pompeom koji je kazao kako je ovaj savjet slab zaštitnik ljudskih prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kazao u je saopštenju kako bi više volio da SAD ostanu u savjetu. Komesar za ljudska prava UN-a Zeid Rad Al Husein kazao je kako je ova odluka razočaravajuća i iznenađujuća. S druge strane, Izrael je pohvalio ovu odluku. Na ovaj potez SAD su se odlučile nakon što je Donald Tramp kritikovan zbog odvajanja djece migranata od njihovih roditelja na granici SAD-a i Meksika.

Prema riječima analitičara, SAD su već godinama na meti kritika pa ova doluka i nije toliko iznenađujuća. Takođe, ulazak Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Alžira i Vijetnama u savjet izazvalo je oštru pobunu SAD-a, ali i drugih zemalja.

Izrael je bojkotovao jedan od izvještaja savjeta navodeći kako je kritika nepravedna. Hejli je rekao kako je teško prihvatiti da su prošle rezolucije protiv Izraela ali još nema takve odluke za Venecuelu u kojoj je desetine demonstranata ubijeno tokom političkih previranja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.